Bitcoin İle Dolandırılabilirsiniz

Avukat Necati Bardan ve Avukat Yasin Karaçay, son zamanlarda popülerliği artan sanal para birimi Bitcoini anlattı. Avukat Bardan ve Karaçay, “Bitcoininiz varsa, bir saniye sonra dolandırılabilirsiniz” dedi.

Denizlili genç avukatlar Necati Bardan ile Yasin Karaçay, son zamanlarda ülkemiz ve dünyada Dolar, Euro gibi değişik ülkelerin para birimlerinden sonra popülerliği gün geçtikçe artan Bitcoin  ismi ile adlandırılan sanal para birimini anlattılar. Avukat Bardan ve Karaçay, “5 yıldır popüler olan Bitcoin, sanal ödeme yönteminde olduğu gibi Bitcoinler de bir mal veya hizmet karşılığında online ödeme yapmak için kullanılmaktadır. Dolayısıyla nakit paranın sanal biçimi olarak anlamak uygundur. Bitcoin; LiteCoin, Amazon Coin gibi sanal paraların yanında kullanıcılar tarafından en fazla tercih edilen türdür. Bitcoinde işlem yapmak için kullanılan anahtarları kriptolu olarak korunmaktadır. Eş kullanıcılar arasında işlemekte olan Bitcoin sistemi herhangi bir merkeze veya ülkeye ve dolayısıyla, bir hukuki düzenlemeye bağlı değildir. Aynı şekilde güncel para birimlerinden de bağımsız olup piyasa değeri arz ve talebe göre belirlenmektedir. Açık kaynaklıdır, uluslararasıdır ve anonimdir. Anonim olması, kullanıcıların işlem yaparken sadece cüzdan kimlik numaralarının yer alması, kullanıcının ismi gibi herhangi bir kişisel veri kullanılmaması anlamına gelmektedir. Bu nedenle işlemler üçüncü kişiler tarafından takip edilemez. Bu da yasadışı işlerde tercih edilmesinin nedenidir. Özellikle bu yöntemle yapılan kara para aklama günümüz ceza hukukunu meşgul eden bir meseledir. Türk Lirası’ndan bahsedelim Merkez Bankası’na gidildiği zaman bir Karşılığı vardır. Türkiye’de yasallığı olmadığı için bir bitcoinin Türk Lirası karşılığı şudur diyemeyiz” dediler.

YASAL DEĞİL, YASAKTA DEĞİL

Ülkemizde Bitcoinle ilgili herhangi bir yasanın söz konusu olmadığını belirten Avukat Bardan ve Karaçay, “Yasal değil, yasakta değil. Herhangi bir ceza yaptırımı da yok. Hukuki bir düzenlemeye tabii olmadığına değinmiştik; ancak bazı ülkeler çeşitli düzenlemeler getirmeye çalışmaktadırlar. Bitcoin’in en çok kullanıldığı ülkelerden olan Almanya’da Bitcoin özel bir tür para olarak görülmektedir ve özel bir düzenleme ile vergilendirilmesi hukuki bir zemine oturtulmuştur. Ülkemizde ise Bitcoin ile ilgili herhangi bir düzenleme bulunmamaktadır. Ancak mevcut düzenlemelerimiz ışığında bunu da bir elektronik para olarak adlandırmak mümkün bulunmamaktadır. Yasal olmadığı için mağdurlar gün geçtikçe de artıyor. Örneğin bir müvekkilimiz, bir bankaya giderek parasını bitcoine çevirmek için havale yapmış. Fakat kendisine vaad edilen bitcoin verilmemiş ya da parasını geri alamamış. Bize başvurdu. Dekont üzerinde ne için havale yaptığı yazılı olmadığından ve şu anda bir yasallığı olmadığı için gerekli yerlere başvurduk, bekliyoruz” dedi.

“HER ŞEYİNİZİ KAYBEDEBİLİRSİNİZ”

“Bir Bitcoin işlemi bir kaç saniye içinde gerçekleşir ve takip eden 10 dakika içinde onayını almaya başlar” diyen Avukat Bardan ve Karaçay,“Bu süre boyunca tamamlanmış bir işlem gibi görünse de hala geri alınabilirliğini korur. Kötü niyetli kullanıcılar hile yapmayı deneyebilirler. Eğer onay bekleyemeyecekseniz, düşük bir işlem ücreti talep ederek ya da güvenli olmayan işlem tespit sistemi kullanarak güvenliği sağlayabilirsiniz. 1000$ gibi yüksek ücretli ödemelerde 6 ya da daha fazla ayrı onay almanız önerilir. Her bir onay yapılan işlemin geri dönme riskini katlanarak azaltır” diye konuştular.

ATANAİL ALTINOLUK- NURHAYAT ERTAN