KEMAL YALÇIN’DAN YENİ BİR KİTAP

Dünyada ses getiren Emanet Çeyiz ve Haymatlos Kitapları’nın yazarı Denizlili Kemal Yalçın, Denizli’nin kültür insanlarından biri olan, Uluslararası Heykel Kolonisi’nin sahibi Nihat Kömürcüoğlu’nun yaşam öyküsünü yazıyor. Ünlü yazar ayrıca Denizli ile ilgili belgesel kitap hazırlığında.

   Denizli’nin kültür, sanat ve edebiyat hayatına yeni bir soluk getiren Delikliçınar Dergisi 16. sayısını okuyucuları ile buluşturdu. Bin adet basılan Delikliçınar Dergisi abonelerine ulaştırılmaya başlarken, kitapçılarda da satışa sunuldu. Delikliçınar Dergisi Yayın Kurulu 16. sayısında Mimar Süleyman Boz’un ünlü yazar Kemal Yalçın ile yaptığı röportajı geniş yer verdi. Denizlili ünlü yazar Kemal Yalçın, dünyada ses getiren Emanet Çeyiz ve Haymatlos Kitapları’nın yazarı. Almanya’da yaşamını sürdüren Denizlili yazar Kemal Yalçın, bugüne kadar 20 kitabı yayımlandı. Ünlü yazar Yalçın’ın ‘Haymatlos’ kitabı filme, ‘Seninle Güler Yüreğim’ kitabı da tiyatroya çevrildi ve New York’ta geçtiğimiz 21 Haziran’dan itibaren sahnelenmeye başlandı. Mimar Süleyman Boz, ünlü yazar Kemal Yalçın’ın dünyaca ünlü bir yazar olduğunu söyledi. Boz, “Kemal Yalçın, Denizli ile ilgili belgesel roman yazıyor. Ayrıca Denizli’nin kültür insanlarından biri olan, Uluslararası Heykel Kolonisi’nin sahibi Nihat Kömürcüoğlu’nun yaşam öyküsünü yazıyor” dedi. Yazar Yalçın, Mimar Süleyman Boz ile yaptığı röportajında Denizli sanat çevresi ile bağlarının yeterli olmadığını belirtiyor. Ünlü yazar Delikliçınar ve Sunak Dergileri’ni yakından takip ettiğini söylüyor. Mimar Boz’un ‘Almanya’dan, senin bulunduğun konumda Denizli, Türkiye nasıl görünüyor? Dünyanın gidişatına dair, duyarlı bir yazar olarak neler söyleyebilirsin? sorusuna Denizlili yazar Kemal Yalçın, şu cevabı veriyor, “Kalbimin yarısı Almanya’da yarısı Türkiye’de ve Denizli’de atar. Türkiye’de huzur rüzgarları esse, Almanya’da yaşayan bizlere bahar gelir. Almanya’da yaşayan bizler anavatanımızın mutlu, huzurlu, özgür ve demokratik olmasını isteriz. Ne yazık ki son yıllarda anavatanımızdan sevinçten çok kan ve gözyaşı haberleri geliyor. Çok üzülüyorum. Tek arzum Türkiye’de barış kültürünün gelişmesi, akan kanın durması, bilim ve kültürün gelişmesi, aklı hür, vicdanı hür insanların çoğalması, özgürce yaşayabilmelidir”. Ünlü yazar Yalçın, röportajın sonunda ise kendisine Delikliçınar Dergisi’nde yer verdikleri için Yayın Kurulu’na teşekkür ediyor.

 

KEMAL YALÇIN KİMDİR?

Kemal Yalçın, 05. 09. 1952 Denizli'nin Honaz İlçesi’nde doğdu. Isparta Gönen Öğretmen Okulu'nda okudu. İstanbul Çapa Yüksek Öğretmen Okulu ve İstanbul Üniversitesi Felsefe Bölümü'nü bitirdi. Kırşehir-Kaman, İstanbul-Kabataş ve Bakırköy Liselerinde felsefe öğretmenliği yaptı. 1978'de öğretmenlikten ayrılarak gazetecilik ve yayıncılık yaşamına girdi. Ocak 1982'de Almanya'ya gitti. Bremen Üniversitesi Felsefe Bölümü'nde "Bilgi teorisi, Türkiye'de felsefi düşüncenin gelişimi ve Şeyh Bedreddin" konusu üzerinde çalıştı. Essen Üniversitesi Türkçe Öğretmenliği Bölümü'nde, "Türkçe Anadili Derslerinde şiir ve öykünün işleniş yöntemleri" konulu didaktik dersleri verdi. 1989 yılından beri Bochum şehrinde Türkçe Anadili Dersi öğretmenliği yapmaktadır. Yazarlık hayatına şiirle başlayan Kemal Yalçın, roman, öykü, şiir ve çocuklar için öyküler yazmaya devam etmektedir. Bugüne kadar 20 kitap yayınlamıştır. Kitapları Almanca, İngilizce, İtalyanca, İspanyolca, Yunanca, Fransızca, Farsça, Flamanca, Batı ve Doğu Ermenice dillerine çevrilmiştir.

EMANET ÇEYİZ

1920 yılında Honaz’da Rum komşularımız mecburi sürgüne giderlerken kızlarının çeyizlerini dedeme nineme emanet bırakmışlar. Babamın ve annemin isteği üzerine 1994 yılında Yunanistan’a gittim. Çeyizlerin sahiplerini buldum. Emanetlerini 76 yıl sonra geri verdim. Bu roman Ege’nin iki yanındaki vefanın, dostluğun, umudun sesidir. Bu kitabım, 1998 Abdi İpekçi Dostluk ve Barış Özel Ödülü, 1999 Türkiye-Yunanistan Dostluk ve Barış Ödülü, 1998 Türkiye Kültür Bakanlığı Roman Ödülü ile ödüllendirildi.

HAYMATLOS

Bu kitapta, 1933-1945 yıllarında, Nazi rejiminden kaçarak Türkiye’ye sığınmış Alman mülteci bilim ve kültür insanlarının, mimarların, doktorların, ustaların, müzikçilerin vb. Türkiye’de yaşadıklarını, 1944-1945 yıllarında Çorum, Kırşehir ve Yozgat’a enterne edilmiş Haymatlos Almanların hayatlarını, belgesel roman tekniği ile canlı tarihlerin anlatımlarına dayanarak genişçe kaleme aldım.

SÜRYANİLER ve SEYFO

Türkiye'deki okul ve öğretmenlik hayatımda Ermenilerin adını "olumsuz" anlamda duymuştum. Fakat Süryanilerin, Nasturilerin, Keldanilerin, Ezidilerin isimlerini bile duymamıştım. Almanya'da, 1994'den itibaren Ermeni Meselesi'ni araştırmaya başlamıştım. 2002'den itibaren Süryanileri; Mardin, Midyat, Nusaybin, Hazak, Hasankeyf, Batman Bölgesi'ni kapsayan, Süryanilerin anayurdu olan TURABDİN'i ve Süryanicede "Kılıç" anlamına gelen SEYFO'yu araştırmaya ve yazmaya başladım. SÜRYANİLER ve SEYFO başlıklı bu üçlemede yazdıklarım Süryanilerin, Ermenilerin, diğer Hıristiyanların ve erdemli, dürüst, vicdan sahibi Türklerin, Kürtlerin, Müslümanların gözyaşlarıyla dolmuş olan acılar okyanusunun sadece birkaç damlasıdır! Sünnî-Müslüman bir aileden gelen, dedesi hoca, anası babası hacı olan bir Türk yazarı olarak benim amacım; Türkiye'de, Turabdin'de ve dünyada barış kültürünün gelişebilmesi, adaletli, huzurlu, demokratik bir hayatın kurulabilmesi için bilgilerimi ve duygularımı sizlerle paylaşmak ve birlikte düşünebilmektir.

MELİHAT ALTINOLUK