TÜRKİYE’NİN İLK BEZ BEBEK MÜZESİ

Denizli Büyükşehir Belediyesi Bez Bebek Müzesi, Bez bebek yapımcısı olan Emekli Öğretmen Zeynep Karaaslan’ın tarihi bir bina talebi ile 13 Ocak 2013 yılında açılmıştı.

  Öğretmen Karaaslan bu bebeklerin yapımını 12 yılda tamamladığını ve müzenin ilk açılışında 650 adet bebek bağışladığını belirtti. Bu bebeklerin su kabağı,ceviz, yün, atık kumaş,tel, atık şişe, dal parçaları, makas, mum ve çorap kullanılarak yapıldığına ve yastık, kukla, folklorik, bez ve kaşık bebeklerin bulunduğuna değindi.Her Cumartesi, 13:30-16:00 saatleri arasında 20 bayanla ücretsiz kurs düzenlediklerini, malzemeleri belediyenin karşıladığını ve kursta yapılan bebeklerin biriktirilip ihtiyacı olan çocuklara ulaştırdıklarını anlattı.Haftada iki gün müzeden ya da belediyeden randevu alınarak öğrencilere kukla gösterileri yapıldığını ve çocukların oradan çok mutlu ayrıldığını vurguladı.

Öğretmen Karaaslan, özel yapım folklorik bebeklerin olduğunu belirtip, yöresel hikayeri anlattığını söyledi. Cemilem ismini verdiği bebeklerin Cemilem Türküsü’nü, Down bebeklerin ise Down Sendromlu bebekleri anlattığını ve Down bebekleri semdromlu çocuklara bağışladığını vurgulandı. Denizli yöresinin yaşantısı anlatan bebeklerin de olduğunu söyleyen Karaaslan, tarhana yapan kadınları, unutulmaya yüz tutmuş kalaycılık, ayakkabı ustacılığı gibi meslekleri de bu bebeklerle anlattığını bildirdi. Emekli Öğretmen Zeynep Karaaslan, “Müzeyi açma amacımız çocukları sanal ortamdan uzaklaştırıp, biz eskilerin oynadığı oyuncakları tanıyıp, onlarla oynamasını sağlamak. Bu tür oyuncaklar yaratıcılığı, hayal gücünü ve el becerisini geliştiriyor. Bizde bu bebekleri ihtiyacı olan köylere, okullara ve hastanedeki çocuklara bağışlıyoruz. Bazen sosyal medyadan bize ulaşıp bez bebek talebinde bulunan okullar oluyor. İhtiyacı olan çocuklara ulaşmanın mutluluğunu yaşıyoruz” şeklinde konuştu. ATANAİL ALTINOLUK