ŞİRİNKÖY’DE MADENE İZİN YOK
Şirinköy’de maden arandığına dair bir sosyal medya kullanıcısının iddiasıyla başlayan tartışma TBMM’ye taşınmıştı. Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı bölgede maden arama izni verilmediğini, mevcut izinlerin de iptaline başlandığını açıkladı.

Denizli’de bir sosyal medya kullanıcısı Şirinköy’deki ormanlık alanın görüntülerini paylaşmış, Orman Bölge Müdürlüğü’nün bu bölgede maden arama izni verdiğini ileri sürmüştü.
Kentin yanı başında bir maden ocağına karşı çıkan vatandaşlar sosyal medyadan tepki göstermiş, haber infial yaratmıştı. Ancak Orman Bölge Müdürlüğü yaptığı yazılı açıklamada bir iznin söz konusu olmadığını, başvuru yapan firma bulunduğunu kaydetmişti. Gündemde hararetli tartışmalara neden olan olay hakkında CHP Denizli Milletvekili Şeref Arpacı tarafından Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar’ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi vererek konuyu TBMM’ye taşımıştı.
BAKANLIKTAN YANIT GELDİ
Bakanlık Şirinköy’de maden arama çalışması bulunmadığını kaydetti. Arpacı’nın önergesine verilen yanıtta, bakanlığa ulaşan herhangi bir başvuru ya da izin talebi bulunmadığı kaydedildi.
Şirinköy bölgesinin Denizli’nin “akciğeri” olarak adlandırıldığını ve şehrin oksijen kaynağı olduğunu hatırlatan CHP’li Arpacı “Şehrin doğasına zarar verebilecek, ekosistemi olumsuz etkileyecek ve Denizlilerin yaşam kalitesini tehdit edebilecek her türlü girişiminin karşısında duracağım” diye konuştu.
MEVCUTLAR İPTAL EDİLİYOR
Bakanlığın yanıtı şu şekilde oldu:
“Söz konusu alanda 20.03.2018 tarihinde yürürlüğe giren IV. grup maden arama ruhsatı bulunmakla birlikte bu ruhsatın 3213 sayılı Maden Kanunu’nun 17’nci maddesinin altıncı fıkrası kapsamında 21.03.2025 tarihi itibarıyla iptal edilmesine yönelik işlemlere başlanmıştır.
MADENCİLİK İÇİN RUHSAT YETMEZ, İŞLETME İZNİ ŞART
Maden sahalarında arama ve işletme ruhsat süreçlerinden sonra ruhsat sahipleri tarafından madencilik faaliyetlerine başlanabilmesi için “işletme izni” alınması gerekmekte olup, mevcut sahaların çok küçük bir alanına tekabül eden ve fiili olarak madencilik faaliyetinin yürütüldüğü alanı ifade eden işletme izinli alanlarda faaliyete başlanabilmesi için izin alanına yönelik olarak 3213 sayılı Maden Kanunu’nun 7’inci maddesinde belirtilen; mülkiyet izninin (orman/mera/tapulu arazi vb.), ÇED Belgesi’nin,İş Yeri Açma ve Çalışma Ruhsatı’nın ve ilgili Bakanlık/Kurumlardan alınması zorunlu olan diğer tüm izinlerin (Sit, Milli Parklar, Turizm Bölgeleri Alanları ve Merkezleri ile Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgeleri ve Duyarlı Bölgeler için vb.) tamamlanması gerekmektedir.
İZİN SÜREÇLERİ TAMAMLANMADAN FAALİYETE GEÇİLEMEZ
Yapılacak olan madencilik faaliyetinin çevreye olan etkilerinin yerel halkla beraber ilgili kurumlarca etraflıca değerlendirildiği söz konusu izin süreçlerini tamamlayamayan hiçbir ocağın açılmasına ise Bakanlığımızca müsaade edilmemekte olup, bu bağlamda tek başına arama ve/veya işletme ruhsatına sahip olunması fiili olarak madencilik faaliyetlerinin başlatılabilmesi için yeterli olmamaktadır”