İYİ PARTİ’DEN TALAT PAŞA SINIR KAPISI TEKLİFİ
İYİ Parti, Alican Sınır Kapısı’nın adının “Talat Paşa Sınır Kapısı” olarak değiştirilmesi için TBMM’ye kanun teklifi sundu. Denizli Milletvekili Yasin Öztürk’ün de imzaladığı teklif, tarihsel hafızaya vurgu yapıyor.

İYİ Parti Denizli Milletvekili Yasin Öztürk’ün TBMM Başkanvekili kürsüsüne vurması ve kınama cezası almasına neden olan Talat Paşa tartışması yeni bir boyut kazandı. İYİ Parti Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu, Türkiye-Ermenistan sınırındaki Alican Sınır Kapısı’nın adının “Talat Paşa Sınır Kapısı” olarak değiştirilmesini öngören bir kanun teklifini Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) sundu. Teklife, İYİ Parti Denizli Milletvekili ve TBMM Katip Üyesi Yasin Öztürk de imza attı. Teklif, Türk milletinin tarihsel hafızasına ve millî kimliğine sahip çıkma iradesini yansıtmayı amaçlıyor.
TALAT PAŞA’NIN MİRASI VURGULANDI
Dervişoğlu, teklifin gerekçesinde Talat Paşa’nın Osmanlı’nın son döneminde sadrazamlık yaptığını ve millî kimlik, ekonomi ile devlet idealinin temellerini atan öncü bir lider olduğunu belirtti. Açıklamada, “Bu değişiklik yalnızca bir tabelanın değişimi değil; Türk Milletinin kendi tarihine, kahramanlarına ve hafızasına sahip çıkma iradesinin güçlü bir beyanıdır” ifadelerine yer verildi. Paşa’nın Berlin’de bir Ermeni komitacısı tarafından şehit edilmesi de hatırlatılarak, “Onun şehadeti yalnızca bir hayatın sona ermesi değil, Milletin ortak vicdanında yankı bulan bir adanmışlığın sembolüdür” denildi.
VEFA VURGUSU
Dervişoğlu, 1943’te naaşı İstanbul’a getirilerek Hürriyet-i Ebediye Tepesi’ne defnedilen Talat Paşa’ya duyulan vefanın bir mezar taşıyla sınırlı kalmaması gerektiğini ifade etti. Teklifte, “Vefa borcu bir mezar taşıyla sınırlı kalmamalı. Adının Devletin stratejik ve sembolik öneme sahip bir sınır kapısında yaşatılması önem arz etmektedir” ifadeleri kullanıldı.
YASAL DÜZENLEME DETAYLARI
Kanun teklifinin birinci maddesi, Alican Sınır Kapısı’nın adının “Talat Paşa Sınır Kapısı” olarak değiştirilmesini öngörüyor. İkinci madde, kanunun Resmî Gazete’de yayımlanmasının ardından yürürlüğe girmesini düzenliyor. Üçüncü madde ise kanunun yürütmesini Cumhurbaşkanı’na bırakıyor. Teklifin Meclis Genel Kurulu’nda nasıl bir karşılık bulacağı önümüzdeki günlerde belli olacak.