YANGINLA MÜCADELEYİ 3 AY ÖNCE SORMUŞTU
Türkiye yangınlarla değerli ormanlarını kaybediyor. İYİ Parti Denizli Milletvekili Yasin Öztürk, geçtiğimiz Nisan ayında yangınla mücadele için atılan adımları, alınan tedbirleri sormuştu. Ancak önergesi hala yanıtlanmadı…

Türkiye’nin dört bir yanından gelen orman yangını haberleri, yangına müdahale etmek isteyen ekiplerin şehit haberleri kamuoyunu üzmeye devam ediyor.
İYİ Parti Denizli Milletvekili Yasin Öztürk, yaz sıcakları bastırmadan önce 10 Nisan günü verdiği soru önergesinde yangınlara ilişkin alınan tedbirleri sormuş, çıkan yangınların neden bu kadar büyüdüğünün yanıtlanmasını istemişti.
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın yazılı olarak yanıtlaması istemiyle verilen soru önergesine, üzerinden üç aydan fazla süre geçmesine rağmen yanıt verilmedi.
İŞTE 3 AY ÖNCEKİ TESPİTLER
Denizli Milletvekili Öztürk önerge gerekçesinde, yaşanan felaketlerin ardından ortaya çıkan tablonun alınan önlemlerin yetersizliğini ve koordinasyon eksiğini gözler önüne serdiğine dikkat çekmişti. Öztürk; “Orman yangınlarıyla mücadelede ne kadar hazırlıklıyız?” sorusunu yöneltmişti.
5 maddelik soru önergesinin gerekçesinde önlemlerin yetersiz olduğu, ihmaller yaşandığı kayıtlara geçmiş ve “Yangınlar neden bu kadar büyüyor?” sorusu yöneltilmişti.
Günlerce süren yangınların söndürülemediği ve Türkiye’nin gündemindeki termal kameraları 3 an önce gündeme getirerek, erken uyarı sistemleri ve hızlı müdahale ekiplerinin yaygınlaştırılmasını istemişti. Öztürk iktidarın yaşanan felaketlerden ders almadığını ifade ederek, yangın söndürme uçaklarının bakım ve onarım süreçlerinin neden kriz anında gündeme geldiğini sormuştu.
İŞTE O SORULAR
Bakan Yumaklı’nın yanıtlaması istemiyle verilen önergede şu sorular yöneltilmişti:
*Son beş yılda orman yangınları ile mücadele için hangi yatırımlar yapıldı? Bu yatırımların toplam maliyeti nedir?
* Yangın söndürme uçaklarının sayısı ve teknik kapasitesi artırıldı mı? Eğer artırılmadıysa, bu eksikliğin sorumluluğunu kim üstleniyor? Orman köylüleri ve gönüllü ekipler yangın öncesi Eğitim çalışmaları ne sıklıkla yapılıyor?
* Orman yangınlarının ardından doğal dengenin korunması adına hangi rehabilitasyon çalışmaları yapılmakta?
* Yangın bölgelerinde yapılaşma izinleri neden bu kadar hızlı veriliyor? Bu yapılaşma politikası doğal dengenin tahribatına neden olmuyor mu? ve sırasında yeterince bilgilendiriliyor mu?
Önergenin son bölümünde ise “Toplum olarak orman yangınları konusunda daha duyarlı, daha hazırlıklı ve daha donanımlı bir yönetim görmek istiyoruz. Doğal varlıklarımızın korunması için geçici çözümler değil, sürdürülebilir bilimsel temelli politikalar gerekiyor. Ormanlarımızı korumak, sadece yangın anında değil, tüm yıl boyunca yapılacak planlamalarla mümkün. Bu bağlamda, İktidarın daha şeffaf, daha hesap verebilir ve daha etkin bir mücadele stratejisi geliştirmesi, kamu vicdanını rahatlatacak en önemli adımdır” ifadelerine yer verilmişti.