SOL PARTİ’DEN UYARI: İRAP ACİLEN UYGULANMALI
Denizli Devlet Hastanesi’nde yaşanan tavan çökmesi sonrası SOL Parti İl Örgütü, tüm yetkili kurumları “Denizli İl Afet Risk Azaltma Planı (İRAP)”ı hayata geçirmeye çağırdı.

SOL Parti İl Sözcüsü Serdar Aktaş, 2018 Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği’ne göre deprem sonrası kullanımına devam edilmesi gereken binalar arasında hastaneler, itfaiye binaları, okullar ve yurtların yer aldığını hatırlattı. Aktaş, “Kentimizde yaşanabilecek afetler ve alınması gereken tedbirlerin belirlenmesi amacıyla 2021 yılında AFAD koordinasyonunda, ilgili tüm kurum ve kuruluşlarla ‘Denizli İl Afet Risk Azaltma Planı (İRAP)’ hazırlanmıştır. Bu plan, kentimizin afetlere karşı dirençli bir şehir olması için önemli bir dönüm noktası olarak görülmüştür. Burada farklı başlıklarda tüm belediyeler ve birçok kamu kurumu Denizli Valiliğince görevlendirilmiştir” dedi.
“SORUMLU KURUMLAR GÖREVİNİ YAPMIYOR”
Denizli İl Sağlık Müdürlüğü’nün görevini yerine getirmediğini savunan Aktaş, “A Blok harici binalarda hiçbir güçlendirme çalışması yapılmayan Denizli Devlet Hastanesi’nde hastaların ve çalışanların hayatı tehlikeye atılmaktadır. Buradan AFAD’a soruyoruz; İl Afet Risk Azaltma Planı’ndaki 411 eylem planından tamamlanan var mıdır, varsa hangileri tamamlanmıştır? Buradan Denizli İl Sağlık Müdürlüğü’ne soruyoruz; deprem sonrasında en çok ihtiyaç duyulan binalardan olan kamu ve özel hastanelerin mevcut hasar görebilirliklerini değerlendirip güçlendirmelerine öncelik verdiniz mi?” ifadelerini kullandı.
“SORULARIMIZA YANIT ALAMADIK”
Aktaş, Şubat ayında Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne kamu binalarının 2018 Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği’ne göre performans analizlerinin yapılıp yapılmadığını sorduklarını belirterek, “Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, 25 Şubat 2025 tarihli cevap yazısında bu hususların kurumların kendilerini ilgilendirdiğini söyleyerek doyurucu bir yanıt vermemiştir. Bu kurumları kim denetliyor? Başta hastaneler ve eğitim kurumları olmak üzere kamu binalarının depreme dayanıklı olup olmadığı sorusuna kim yanıt verecek? İRAP’ta belirlenen eylem planlarından hangi kurumlar sorumludur? Bu kurumların eylem planlarını uygulayıp uygulamadığını hangi kurum denetliyor? Kamuoyu bu soruların yanıtlarını bekliyor” diye konuştu.