ARPACI’DAN SANAYİSİZLEŞME ELEŞTİRİSİ

CHP Denizli Milletvekili Şeref Arpacı, Türkiye’nin üretim gücünü kaybederek ithalat ve tüketim ekonomisine dönüştüğünü söyledi. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda yaptığı konuşmada “Fabrikalarımızı ihraç ediyoruz, her geçen gün sanayisizleşiyoruz. Türkiye kocaman bir depo mu olacak?” diye sordu.

 

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu, 5 Kasım’da AK Parti Samsun Milletvekili Mehmet Muş başkanlığında, Ticaret Bakanlığı’nın 2026 yılı bütçesi ve kesin hesabının görüşmeleri için toplandı.
Komisyonda söz alan CHP Denizli Milletvekili Şeref Arpacı, Türkiye’nin giderek üretimden uzaklaşıp ithalata dayalı bir ekonomi haline geldiğini söyledi. Arpacı, “En güçlü kasımız olması gereken üretim gücümüzü, kalelerimizi yani fabrikalarımızı ihraç ediyoruz. Her geçen gün daha fazla sanayisizleşiyoruz, her geçen gün daha çok tüketim ve ithalat ülkesi oluyoruz. Türkiye kocaman bir depo mu olacak?” ifadelerini kullandı.

“ESNAFIN HALİ HARAP, KİRASINI BİLE ÖDEYEMİYOR”

Arpacı, sahadaki gözlemlerine dikkat çekerek esnafın ekonomik krizde ayakta kalmakta zorlandığını söyledi:
“Görevimiz gereği tüm şehirleri, esnaf ve üreticileri ziyaret ediyoruz. Bakın, esnafın hali gerçekten harap. Vitrin ve mağazasının ışıklarını kapatıp kasada tek başına oturup müşteri bekliyor birçok esnafımız, siftah yapamadığı günler var. Kira parasını ödeyemiyor, çırak çalıştıramıyor ve üstelik fahiş fiyatla ve kayıt dışı mücadele adına sürekli Bakanlığınızın ve Maliyenin baskısı altındalar. Bu da yetmiyor, üstüne üstlük, geçen hafta komisyona gelen teklifle galericilere, esnaflara, sarraflara, emlakçılara harç getiriliyor. Siz bu esnaf için ne yapıyorsunuz Sayın Bakan?” dedi.

“BAKANLIK BİR GENEL MÜDÜRLÜK GİBİ ÇALIŞIYOR”

Ticaret Bakanlığı’nın politika üretmek yerine diğer bakanlıkların yönlendirmesiyle hareket ettiğini belirten Arpacı, şu ifadeleri kullandı:
“İthalat ve ihracat size bağlı fakat bakıyorum ki Bakanlığınız bir genel müdürlük gibi çalışıyor. Tarım Bakanlığı fiyat dengesi diye hasat zamanı vergiyi indir diyor, vergi indirimi geliyor. Sanayi Bakanlığı yurt dışından yatırım alacağız diye gümrük vergisini indir diyor, bu sefer bir markaya özel değişiklikler yapılıyor. Üstelik Rekabet Kurumu da size bağlı, bu indirimler şarta bağlı mı? Değil. O yatırım yapılmazsa bizim muaf tuttuğumuz bu vergilerden vergi indirimlerini geri talep edebiliyor muyuz? Sanmıyoruz.”

“TÜKETİM MALI İTHALATI REKOR SEVİYEYE ÇIKTI”

Arpacı, ithalat rakamlarındaki düşüşün üretim azalmasından kaynaklandığını belirterek, “Grafiklerde ‘İthalat azaldı, ihracat arttı’ diyorsunuz ama mal, ham madde ve ara malı ithalatı azalıyor. Yani üretim düştüğü için bu rakamlar düşüyor. Bu düşüşte sizin bir etkiniz yok” dedi.

Arpacı, son üç yılda tüketim malı ithalatının 25 milyar dolardan 55 milyar dolara çıktığını belirterek şu verileri paylaştı:

“En büyük yükseliş binek otomobilde. Dayanıklı tüketim malı ithalatı 3,5 milyardan 12 milyar dolara çıkmış, artış yüzde 243. Yarı dayanıklı tüketim mallarında artış yüzde 115; 4 milyardan 9 milyar dolara çıkmış. Ayakkabı ithalatı 2020’de 500 milyon dolar, şimdi 1,7 milyar dolar. E-ticarette bile ayakkabı ithal edilen ürünlerde 1’inci sıraya yerleşti. 2024 yılı tüketim malları ithalatı toplam 54,5 milyar dolar, yatırım malı ithalatı 50,6 milyar dolar. İlk kez yatırım malından çok tüketim malı ithal ettik.”

“TEKSTİL İHRACATI ÜÇ YILDA 5 MİLYAR DOLAR DÜŞTÜ”

Tekstil sektöründeki gerilemeye dikkat çeken Arpacı, “Tekstil ihracatı 17 milyar dolardan 12 milyar dolara düştü. Kapanan iş yeri sayısı 10 bin, istihdam kaybı 360 bin. Tekstilciye verilen 2 bin 500 TL’lik destek topu topu 59 dolar ediyor. Bu parayla ekonomiyi kurtaracaklarını sanıyorlar” ifadelerini kullandı.

Arpacı, “Hemen bugün, bu hafta bir şey yapılmazsa bu sayılar çok kısa sürede kar topu gibi katlanarak büyür” diyerek hükümeti önlem almaya çağırdı.

“E-TİCARET YASASI İTHALATI 12 KAT ARTIRDI”

E-ticaret yasasının ihracatı artırmak yerine ithalatı yükselttiğini vurgulayan Arpacı, “E-ticaret konusunda geçen sene çıkarılan yasanın sonuçları ne oldu? İhracatı artıracaktık fakat ithalat arttı, hem de 12 katına ulaştı. Bakanlığınıza soru sorduğumuz zaman cevap alamıyoruz” dedi.

Arpacı, dijital pazar yerleriyle ilgili şu soruları yöneltti:
“2022 yılından itibaren tek platforma evrilme eğiliminde bir değişiklik var mı? Dijital pazar yerlerinin toplam işlem hacmi ne kadar? 2024 yılında pazarın en büyük firmasının toplam işlem hacmindeki oranı nedir? 2025 yılında ödenen lisans bedeli ne kadar? Bu yasayı çıkarmasaydınız ne kadar lisans bedeli alınacaktı? Ne kadarlık gelirden vazgeçilmiştir?”

Konuşmasının sonunda Arpacı, “Bütçeniz diğer bakanlıklarla kıyaslandığında gerçekten çok düşük. Ne yazık ki Bakanlığınız da sanayimiz gibi, esnafımız gibi eriyip gidiyor Sayın Bakan” ifadelerini kullandı.