DAHA KAÇ CANIMIZ YANACAK?
Sabıkalı Denizli-Buldan yolu bu kez sağlık çalışanlarını vurdu. Bir kişinin öldüğü 22 kişinin yaralandığı kaza sonrasında CHP Denizli Milletvekili Arpacı; “Daha kaç canımız yanacak?” diye sordu. Arpacı 3 yıl önce sabıkalı yolu TBMM gündemine getirmişti…
Denizli bu sabaha korkunç bir kaza ile uyandı. Buldan’daki sağlık kuruluşlarında çalışan bir grup kamu personelini taşıyan midibüs, Denizli-Buldan karayolunun Yenicekent Mahallesi kesiminde kontrolden çıkarak şarampole devrildi.
Kazada 23 yaşındaki hemşire Kadriye Koçan midibüsün altında kalarak can verdi. Denizli Valiliği’nin yaptığı resmi açıklamaya göre ise 22 kişi yaralandı.
ÖLÜM YOLU BENZETMESİ
Denizli’nin sabıkalı yolu olarak anılan Denizli-Buldan Karayolu daha önce de benzer kazalara neden olmuştu. Her yağmur yağışının ardından büyük bir risk oluşturan yolun tehlikesi CHP Denizli Milletvekili Şeref Arpacı tarafından 2 Ekim 2023 tarihinde TBMM gündemine taşınmıştı.
Arpacı, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın yanıtlaması istemiyle verdi soru önergesinde sabıkalı yol için “Ölüm Yolu, Ölüm Vadisi’ benzetmesini yapmıştı. Önergede başkaca riskli yollarla birlikte kaç ölümlü kazanın meydana geldiğini, bu kazalarda kaç kişinin hayatını kaybederken kaç kişinin de yaralandığını sormuştu.
Aynı önergede Pamukkale, Serinhisar, Tavas ilçelerinde sıklıkla kazaların yaşandığı yollar gündeme getirilmiş, Denizli’deki trafik polisi sayıları sorulmuş, denetimler hakkında bilgi istenmişti. Önergede ayrıca baçı yollarda trafik lambası bulunmadığı, bu nedenle kazaların meydana geldiği ve önlem alınması istenmişti.
ÖNERGEYE NE YANIT GELDİ?
Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından yazılı olarak yanıtlanan önergeye verilen cevapta, Arpacı’nın detaylı şekilde anlattığı yollarla ilgili bilgi verilmek yerine genel geçer yanıtlar verilmişti. Bakan Yerlikaya imzalı yazıda; “Trafik ekipleri tarafından karayolunu kullanan vatandaşlarımızın can ve mal güvenliğinin
sağlanması amacıyla sürekli denetimler yapılmakta ve Karayolları Trafik Kanunu ile Karayolları Trafik
Yönetmeliğine aykırılık teşkil eden araç, sürücü ve ilgilileri hakkında gerekli yaptırımlar uygulanmaktadır.
Trafik birimlerimizce belirlenen hedefler doğrultusunda aylık kontrol programları oluşturulmaktadır. Yürütülen genel denetimlerin yanında trafik kazalarının en aza indirilerek, meydana gelen ölüm ve yaralanmaların önlenmesi, sürücülerin ve yolcuların trafik kurallarına uyma düzeylerinin daha üst seviyeye çıkarılması ile yol kullanıcıları üzerindeki "Algılanan Yakalanma Riski Duygusu"nun artmaması amacıyla, ülke genelinde eş zamanlı olarak özel denetimler yapılmakta ve bu uygulamalar her geçen gün artarak devam etmektedir. Ülkemizde yıllık bazda meydana gelen trafik kazalarına ilişkin istatistiki veriler, Türkiye İstatistik Kurumu Başkanlığına internet adresinde, 2023 yılında meydana gelen trafik kazalarına ilişkin istatistiki veriler ise www.trafik, gov.tr adresinde yayınlanmaktadır” denilmişti.
CHP MİLLETVEKİLİ X’TEN SORDU
CHP’li Arpacı; Buldan yolundaki sorunu üç yıldır dile getirdiğini ancak çözüm üretilmediğini ifade ederek; “Daha kaç canımız yanacak?” diye sordu.
Sosyal medya platformu X’ten yaptığı paylaşımda; “Denizli–Buldan yolunda sağlık çalışanlarımızı taşıyan midibüsün kaza yapması sonucu hayatını kaybeden genç sağlık çalışanımızın acısı yüreğimizi dağlamıştır. Hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, kederli ailelerine sabır; yaralılarımıza acil şifalar diliyorum. Denizli’mizin ve sağlık camiamızın başı sağ olsun. Aynı yolda daha önce de benzer kazalar yaşandı. Bu güzergâhın güvenli hâle getirilmesi için verdiğim soru önergeleri ve yaptığım uyarılar yıllardır dikkate alınmadı. Gerekli önlemleri almayanlar, yaşanan ihmallerin ve can kayıplarının doğrudan sorumlusudur. Daha fazla can kaybı yaşanmadan, yetkililer derhâl sorumluluk almalı ve gerekli önlemleri hayata geçirmelidir” ifadelerini kullandı.




