İKİNCİ TURDA NE OLACAK?

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Ahmet Yener, Türkiye genelinde dün gerçekleştirilen Cumhurbaşkanı ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçiminde cumhurbaşkanı adaylarından hiçbirinin seçilme yeterliliğini kazanamadığını, seçim takvimine göre 28 Mayıs 2023'te ikinci tur seçimlerinin yapılmasına karar verdiklerini söyledi.

YSK Başkanı Yener, dünkü seçime ilişkin yaptığı açıklamada, saat 15.15 itibarıyla kalan 35 bin 874 oyun tamamının ilk iki sırada yer alan adaylara verilmesini kabul etmeleri halinde her iki adayın da kazanamadığının görüldüğünü belirterek, "Daha önceden ilan edilen seçim takvimine göre 28 Mayıs 2023 tarihinde ikinci tur seçimlerinin yapılmasına kurulumuz tarafından karar verilmiştir " ifadesini kullandı.

Cumhurbaşkanı adayları Recep Tayyip Erdoğan yüzde 49,50, Kemal Kılıçdaroğlu yüzde 44,90, Sinan Oğan yüzde 5,17, Muharrem İnce yüzde 0,44 oy alırken, adaylardan hiçbiri ilk turda gerekli olan yüzde 50'nin üzerinde oya ulaşamadı. İki hafta sonra 28 Mayıs'ta en çok oyu alan ilk iki adaydan birini cumhurbaşkanı seçmek için seçmenler sandık başına gidecek.

BUNDAN SONRAKİ SEÇİM SÜRECİ NASIL OLACAK?

İkinci oylamaya katılmaya hak kazanan adaylardan birinin herhangi bir nedenle seçime katılmaması halinde aday ikamesi bugün saat 17.00'de sona ererken, seçim propagandası dönemi de bugün itibarıyla başlıyor.

17 MAYIS ÇARŞAMBA: Yurt Dışı İlçe Seçim Kurulunca, varsa saklama ve ulaştırma kurulu, sandık kurulu ve diğer görevlilerin değişikliklerinin yapılması.

18 MAYIS PERŞEMBE: İl seçim kurulu kararlarına ve il birleştirme tutanaklarına karşı yapılan itirazın Yüksek Seçim Kurulunca karara bağlanmasının son günü.

19 MAYIS CUMA: YÜKSEK SEÇİM KURULUNCA KESİN SEÇİM SONUÇLARININ RESMÎ GAZETE, RADYO VE TELEVİZYONDA İLÂN EDİLMEK ÜZERE İLGİLİ MERCİLERE GÖNDERİLEREK AYNI GÜN İLÂNI

20 MAYIS CUMARTESİ: GÜMRÜK KAPILARINDA VE YURT DIŞINDA OY VERME İŞLEMİNE BAŞLANMASI

21 MAYIS PAZAR: 1- İlçe seçim kurullarınca sandık kurulları başkanlarına, seçim araç ve gereçlerini ihtiva edecek şekilde teslim edilmesi gereken malzeme torbalarının hazırlanmasına başlanılması, 2- Cumhurbaşkanı adaylarının radyo ve televizyonda propaganda için başvuruları ve propaganda sırasının belirlenmesi için kur'aya katılacak aday veya temsilcisinin ve Türkiye Radyo-Televizyon Kurumu temsilcisinin Yüksek Seçim Kuruluna bildirilmesinin son günü

22 MAYIS PAZARTESİ: 1- Radyo ve televizyonda yayın için başvuran Cumhurbaşkanı adaylarının radyo ve televizyonda yapacakları propaganda konuşmalarının yayın ve zaman sıralarının belirlenmesi için Yüksek Seçim Kurulunca kur'a çekilmesi.

24 MAYIS ÇARŞAMBA: 1- Radyo ve televizyon propaganda konuşmalarının başlaması, 2- İlçe seçim kurullarınca sandık kurulları başkanlarına, çoğaltılması sonlandırılan sandık seçmen listeleri dahil seçim araç ve gereçlerini içeren torbaların hazırlanmasının bitirilmesi, 3- YURT DIŞINDA OY VERME İŞLEMİNİN SONA ERMESİ.

26 MAYIS CUMA: 1- Tutuklu ve taksirli suçlardan hükümlü askı listelerinin, Cumhuriyet başsavcılığından istenilen üçüncü liste ile karşılaştırılarak değişikliklerin SEÇSİS’e işlenmesi işlemlerinin bitirilmesi ve çoğaltılmasına başlanılması, 2- İl ve ilçe merkezi dışında kalan köy, mahalle ve beldelerde ilçe seçim kurullarınca malzeme torbalarının sandık kurulu başkanlıklarına teslimi.

27 MAYIS CUMARTESİ: 1- Kesinleştirilen tutuklu ve taksirli suçlardan hükümlü seçmen listelerinin çoğaltma işleminin tamamlanması, 2- Seçim propaganda döneminin sona ermesi.

28 MAYIS PAZAR: OY VERME GÜNÜ

29 MAYIS PAZARTESİ: Cumhurbaşkanı Seçimi geçici sonuçlarının ilânı,

31 MAYIS ÇARŞAMBA: İl seçim kurulu kararlarına ve il birleştirme tutanaklarına karşı, Yüksek Seçim Kuruluna yapılacak itirazın son günü.

1 HAZİRAN PERŞEMBE: 1- İl seçim kurulu kararlarına ve il birleştirme tutanaklarına karşı yapılan itirazın, Yüksek Seçim Kurulunca karara bağlanmasının son günü, 2- YÜKSEK SEÇİM KURULUNCA KESİN SEÇİM SONUÇLARININ RESMÎ GAZETE, RADYO VE TELEVİZYONDA İLÂN EDİLMEK ÜZERE İLGİLİ MERCİLERE GÖNDERİLMESİ.