YURT DIŞI SEÇMENLER OY KULLANMAYA BAŞLADI

Cumhurbaşkanı seçiminin ikinci turu için yurt dışındaki seçmen kütüğüne kayıtlı vatandaşlar, yurt dışında oluşturulan merkezlerde ve gümrük kapılarında oy vermeye başladılar. Denizli'de Çardak Hava Limanında da yurt dışına kayıtlı seçmenlerin oy kullanma işlemi başladı.

Türkiye'de 14 Mayıs'ta gerçekleştirilen Cumhurbaşkanı ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçiminde cumhurbaşkanı adaylarından hiçbirinin seçilme yeterliliğini kazanamamasından dolayı Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından Cumhurbaşkanlığı ikinci tur seçimlerinin 28 Mayıs'ta yapılmasına karar verilmesi üzerine başlatılan süreç çerçevesinde bugün gümrük kapılarında ve yurt dışında oy verme işlemi başladı.

Cumhurbaşkanı seçiminin ikinci turu kapsamında yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı seçmenler, gümrük kapılarında saat 08.00'de oy vermeye başlarken, yurt dışındaki sandıklanda da yerel saatle 08.00'da oy kullanım işlemlerine başladı. Denizli'de de Çardak Hava Limanında yurt dışına kayıtlı seçmenler oy vermeye başladı.

Yurt dışında oy verme işlemi 24 Mayıs'ta sona ererken, gümrük kapıları ve hava limanlarında oy verme işlemi 28 Mayıs saat 17.00'ye kadar devam edecek.

Yurt dışında oy verme işleminin sona ermesinin ardından oylar, diplomatik kuryelerle Türkiye'ye getirilerek Ankara'da saklanacak. 28 Mayıs Pazar günü saat 17.00'de oy verme işleminin tamamlanmasının ardından Yurt Dışı İlçe Seçim Kurulu Başkanlığınca oyların sayım ve dökümleri yapılacak.

Yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı seçmen sayısı 3 milyon 416 bin 98 olup, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci tura kalması nedeniyle bu sayıya ilaveten 2 bin 435 seçmen ilk kez oy kullanacak.

Yurt dışında kurulan sandık sonuçlarına göre, 14 Mayıs'ta gerçekleştirilen seçime katılma oranı, yüzde 49,40 olarak gerçekleşmişti.