TÜRKİYE YENİDEN SANDIĞA GİDİYOR

Türkiye, yarın bir ilke imza atarak Cumhurbaşkanı Seçimi'nin ikinci turu için oy kullanmaya gidecek. Türk siyasetinde ilk defa gerçekleşecek olan ikinci tur oylama, tüm ülkede sabah saat 08.00'de başlayıp akşam 17.00'ye kadar devam edecek. İlk turda en çok oyu alan adaylar, Recep Tayyip Erdoğan ve Kemal Kılıçdaroğlu, seçmenlerin tercihine sunulacak. Denizli'de de kayıtlı olan 795 bin 283 seçmen, 2 bin 461 sandıkta oylarını kullanacak.

Cumhur İttifakı'nın adayı Recep Tayyip Erdoğan ve Millet İttifakı'nın adayı Kemal Kılıçdaroğlu, yarın düzenlenecek olan ikinci tur seçimlerde karşı karşıya gelecek.

Seçim süreci, Türkiye genelinde sabah saat 08.00'de başlayacak ve 17.00'de sona erecek. Fakat, saat 17.00'de dahi sandık başında oy kullanmayı bekleyen seçmenler, başkan tarafından sayıldıktan sonra sırayla oylarını kullanabilecek.

Seçmenler, TC Kimlik Numarası bulunan, kimliklerini net bir şekilde belirleyen, resimli, resmi belgelerle oy kullanma hakkına sahip olacak. Seçmen bilgi kağıdını getirmek zorunlu olmayacak; kağıdı eline geçmeyenler, YSK'nın internet sitesi üzerinden oy kullanacakları sandığı öğrenebilecek.

Oy verme yerine cep telefonu, fotoğraf makinesi veya başka herhangi bir görüntü kaydedici cihaz ile girilemeyecek ve bu tür cihazlar, oy verme süreci tamamlanana kadar sandık kuruluna bırakılacak. Yatağa bağımlı olan hasta veya engelli seçmenler için seyyar sandıklar kullanılacak . Denizli Büyükşehir Belediyesi Evde Bakım Hizmetleri, talep eden hasta ve bakıma muhtaç seçmenleri oy kullanmaya götürecek. Görme engelli seçmenler, 14 Mayıs seçimlerinde olduğu gibi kendilerine özel hazırlanan şablon ile oylarını kullanabilecek.

SEÇİM GÜNÜ YASAKLARI

Seçim yasakları kapsamında yarın saat 06.00'dan 24.00'e kadar alkollü içki satılamayacak, içkili ve umumi yerlerde alkollü içki verilmesi ve içilmesi yasak olacak. Eğlence yerleri oy verme süresince kapalı kalacak, eğlence yeri niteliğindeki lokantalarda da yalnızca yemek verilebilecek.

Seçim yasaklarına ve belirtilen kurallara uyulmak şartıyla yarın saat 18.00'den sonra düğün yapılabilecek.

Emniyet ve asayişi korumakla görevli olanlardan başka kimse silah taşıyamayacak. Radyolar ve her türlü yayın organlarınca seçim günü saat 18.00'e kadar seçim ve seçim sonuçlarıyla ilgili haber, tahmin ve yorum yapılamayacak. Radyolarda ve her türlü yayın organlarında 18.00-21.00 saatleri arasında ancak YSK tarafından seçim ile ilgili verilecek haber ve tebliğler yayımlanabilecek.

Seçim günü bütün yayınlar saat 21.00'den sonra serbest olacak, ancak YSK tarafından gerek görülmesi halinde saat 21.00'den önce de yayınların serbest bırakılmasına karar verilebilecek.

GEÇERSİZ OYLAR

"Evet" ya da "Tercih" mührü basılmayan veya birden fazla adaya mühür basılan oylar geçersiz sayılacak. Oy pusulasının bütünlüğünün bozulacak şekilde yırtılması, karalanması, üzerine özel işaret basılması veya işaret amacı taşıyan herhangi bir madde çıkması hallerinde de oylar geçersiz sayılacak. Geçerli oyların yüzde 50+1'ine ulaşan aday Türkiye Cumhuriyeti'nin 13. Cumhurbaşkanı olacak.