RASYONELE DÖNÜŞÜN FATURASINI KİM ÖDEYECEK?

Cumhuriyet Halk Partisi  Denizli Milletvekili Şeref Arpacı, seçimlerin ardından oluşturulan yeni ekonomi yönetimine sorular yöneltti. Arpacı, seçimden sonra tırmanışa geçen döviz kuruna dikkat çekerek, “Rasyonel zemine dönüşün faturasını toplumun hangi kesiminin ödeyecek?” sorusunun cevabını istedi.

14 Mayıs seçimlerinde CHP Denizli Milletvekili seçilen Şeref Arpacı, genel seçimden önceki gün 19,60 TL seviyesinde olan dolar kurunun seçimin ardından hızla yükselmesine dikkati çekerek yeni ekonomi yönetimine sosyal medya üzerinden sorular yöneltti. Arpacı, “Denizli’nin Milletvekili ve bir yurttaş olarak ekonomiye ilişkin sorularımı iktidara buradan yöneltmek istiyorum. Bu sorularımın cevabının Hazine ve Maliye Bakanı  Mehmet Şimşek tarafından bir an önce verilmesi gerekiyor” dedi.

ŞİMŞEK’TEN CEVAP İSTEDİ

CHP’li Arpacı, Bakan Şimşek’e, “AK Parti kendi yarattığı ekonomik enkazını mı temizliyor? Rasyonel zemine dönüşün faturasını toplumun hangi kesimi ödeyecek? Mazot fiyatına 2 gün içerisinde gelen yüzde 13 oranındaki zammın enflasyona etkisi ne olacak? Yeni dönemde de enflasyonla mücadele edilmeyecek mi? Türk Lirasının 2021 yılından bu yana günlük en büyük oranda yüzde 7 değer kaybı yaşamasının sorumlusu kim? Hem bütçe açığı, hem cari açık problemi olan aynı zamanda döviz darboğazı yaşayan ülke ekonomisi nereye savrulacak? Döviz kurlarındaki gecikmeli yükselme ihracatçılarımızı tatmin edecek mi? Yoksa ani yükselişten dolayı başka sorunlara mı neden olacak?” sorularını yöneltti.

“KKM’NİN MALİYETİ NE OLACAK”

Arpacı, döviz kurlarındaki yükselmenin hangi parametreleri etkileyeceğinin de açıklanmasını isteyerek, “2023 yılı için 11 bin 304 dolar olarak tahmin olunan kişi başına gelir hangi seviyeye inecek? 7 Haziran itibarıyla swaplar hariç eksi 73 milyar dolara ulaşan net rezerv açığı ne olacak? TL'nin değer kaybı nedeniyle, kuru tutmak amacıyla icat edilen değeri 121 Milyar Doları aşan kur korumalı mevduat hesaplarının maliyeti ne olacak? Nisan sonu itibarıyla 382 Milyar TL’ye varan Merkezi Yönetim Bütçe açık rakamı nereye ulaşacak?” sorularını yöneltti.