MİLLETVEKİLİ ÖK, EMEKLİ ZAMMINI VE VERGİ ARTIŞINI BÖYLE SAVUNDU

En düşük memur maaşının 22 bin 17 liraya çıkarılması ile emekli aylıklarına yüzde 25 zam yapılmasını da içeren yasa teklifinin bazı maddeleri, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi. Teklifin tümü üzerinde konuşma yapan teklifin ilk imza sahiplerinden AK Parti Denizli Milletvekili Nilgün Ök, kanun teklifinin başta depremden etkilenen vatandaşlar olmak üzere, memurlara, emeklilere, 85 milyona hayırlı olmasını diledi.

TBMM Genel Kurul'daki çalışmalarda dün en düşük memur maaşının 22 bin 17 liraya çıkarılmasını, emekli aylıklarına yüzde 25 oranında zam yapılmasını ve bazı vergilerde artışı öngören "6/2/2023 Tarihinde Meydana Gelen Depremlerin Yol Açtığı Ekonomik Kayıpların Telafisi İçin Ek Motorlu Taşıtlar Vergisi İhdası ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi" görüşülmeye başlandı.

Teklifin ilk imza sahiplerinden AK Parti Denizli Milletvekili Nilgün Ök, teklifin tümü üzerinde Genel Kurul'da yaptığı konuşmada, AK Parti Grubu ve şahsı başta olmak üzere 20 milletvekili arkadaşıyla hazırlamış oldukları Türkiye Cumhuriyeti'nin 100'üncü, TBMM'nin 103'üncü yıl dönümünde 28'inci Dönemin ilk kanun teklifi olan 6 Şubat 2023 Tarihinde Meydana Gelen Depremlerin Yol Açtığı Ekonomik Kayıpların Telafisi İçin Ek Motorlu Taşıtlar Vergisi İhdası ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi üzerine söz almış bulunduğunu belirtti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde 21 yıldır olduğu gibi vatandaşın refah seviyelerini düşünerek bu doğrultuda politikaları hayata geçirmeye ve hizmet üretmeye devam ettiklerini ifade eden Ök, "Bugüne kadar gerçekleştirdiğimiz düzenlemeler kapsamında kamu çalışanlarımızın ve emeklilerimizin mali ve sosyal haklarında iyileştirmeler yaparak refah seviyelerine artış sağlamak amacıyla 2023 yılı ocak ayında kamu çalışanlarımızın ve emeklilerimizin aylık ücretlerinde ilave refah payı vererek yüzde 30 oranında artış uyguladık. Yine bayram ikramiyelerini 2 bin liraya, en düşük emekli aylığını 7 bin 500 liraya çıkardık. Yine vatandaşlarımızın uzun süredir dile getirip talep ettiği EYT düzenlemesini hayata geçirerek 2 milyonu aşkın vatandaşımızın emekli olabilmelerine imkan sağladık. Şimdi de kanun teklifimizle Cumhurbaşkanımızın daha önce müjdesini verdiği en düşük memur maaşının 22 bin liraya yükseltilmesini sağlıyoruz. Tüm memurlarımıza enflasyon farkı dahil olmak üzere yüzde 17,55'lik artışa ilaveten seyyanen 8 bin 77 TL veriyoruz. Böylece en düşük memur maaşını geçen yıla göre kümülatif artışla yüzde 142 oranında artırmış oluyoruz. Yine emeklilerimizin aylıklarına uygulanacak zammı yüzde 25 olarak düzenliyoruz." dedi.

“İLAVE FİNANSMANA İHTİYACIMIZ VARDI”

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat 2023 tarihindeki depremlerin 11 ilde çok büyük yıkımlara yol açtığını hatırlatan Ök, "Depremlerin ekonomimiz üzerindeki yükü, yol açtığı yıkımın maliyeti yaklaşık 104 milyar doları bulmaktadır. Bu büyüklüğün 2023 yılı millî gelirinin yaklaşık yüzde 9'una ulaşılabileceği öngörülmektedir. Bugün itibarıyla inşasına başlanan köyevi ve konutların sayısı 180 bine ulaşmıştır. İlk bir yıl içerisinde 319 binden fazla deprem konutunu teslim etmeyi planlıyoruz. Amacımız, deprem bölgelerinde 143 bini köy evi olmak üzere toplamda 650 bin konutu inşa etmektir. Dolayısıyla, hasar gören binaların ve iş yerlerinin yapımı, altyapı ve üst yapının yeniden inşa edilmesi, kaybolan üretim ve ihracat kapasitesiyle istihdam ve vergi kaybının getireceği ekonomik maliyetlerin büyüklüğü düşünüldüğünde ülkemizin ilave finansmana ihtiyacı vardır. Bu ilave finansmanın karşılanabilmesi amacıyla bazı ekonomik tedbirlerin de alınması zorunlu hâle gelmiştir. "Millî Dayanışma Paketi" olarak tanımladığımız kanun teklifimizle depremin yol açtığı ekonomik kayıpların giderilmesi, depremden zarar gören vatandaşlarımızın yaralarının bir an önce sarılması amacıyla genel bütçeye gelir kaydetmek üzere 2023 yılında bir defaya mahsus olmak üzere motorlu taşıtlar vergisini bu yılda tahakkuk ettirilen tutar miktarı kadar tekrar alınmasına yönelik düzenleme getiriyoruz." diye konuştu.

CUMHURBAŞKANI’NA ÖDENEK EKLEME YETKİSİ

Teklifle kurumlar vergisi oranında 5 puanlık artışa gittiklerini, işverenlerin iş gücü maliyetini düşürerek istihdamı korumaları ve artırmaları amacıyla ödedikleri asgari ücret desteğini temmuz ve aralık ayı için 500 liraya çıkarttıklarını, Covid-19 döneminde salgınla mücadele kapsamında kesilen ve tahsil eden cezaların da iadesi için vatandaşları lehine bir düzenlemeyi hayata geçirdiklerini anlatan Ök, "Yine, teklifimizle 2023 yılında ortaya çıkan ilave ödenek ihtiyaçlarının karşılanabilmesi için Cumhurbaşkanına kanunla sınırı çizilen idare bütçelerine ödenek ekleme yetkisi vermekteyiz. "Bunlar neler?" diye şöyle bir baktığımızda 2023 yılı kamu personelinin mali ve sosyal haklarında artış yapılmasından kaynaklanan 388,3 milyar, EYT'nin hayata geçmesinden dolayı 213 milyar, bayram ikramiyesinin 2 bin liraya yükseltilmesi için 21,7 milyar, en düşük emekli aylığının 7.500 liraya çıkartılmasından kaynaklanan 56,7 milyar, asgari ücret artışı nedeniyle işveren prim teşviki için 24,9 milyar, devlet katkısı ödemeleri için 73 milyar, ek ödeme gücü olmayanların sağlık primi ödemeleri için 9,5 milyar, ek ödemeler için 7 milyar olmak üzere toplamda ihtiyacın karşılanması amacıyla 794 milyar TL'yi bulan bir ödenek tutarını ekleme konusunda Cumhurbaşkanımıza yetki veriyoruz. Kanun teklifimizin başta depremden etkilenen vatandaşlarımız olmak üzere, memurlarımıza, emeklilerimize, 85 milyona hayırlı olmasını temenni ediyorum." ifadelerine yer verdi.