İNFAZ YASASIYLA İLGİLİ ADALET BAKANI’NA SESLENDİ

Denizli Milletvekili Sema Silkin Ün, 14 Temmuz 2023 tarihinde TBMM´de Adalet ve Kalkınma Partisi ile Milliyetçi Hareket Partisi´nin oylarıyla kabul edilen infaz düzenlemesinin yürürlüğe girmesiyle birlikte çocuk ve kadınlar için riskin daha da arttığını söyleyerek soru önergesi sundu.

Saadet Partisi Denizli Milletvekili Sema Silkin Ün, İnfaz Yasasının düzenlenmesi konusunda TBMM’de soru önergesini sundu. Ün, “14 Temmuz 2023 tarihinde TBMM´de Adalet ve Kalkınma Partisi ve Milliyetçi Hareket Partisi´nin oyları ile kabul edilen infaz düzenlemesinin yürürlüğe girmesi ile birlikte, 31 Temmuz itibariyle kapalı ceza infaz kurumlarında bulunan hükümlülerin iyi halli olmak şartıyla 3 yıl daha erken açık ceza infaz kurumuna ayrılmaları mümkün hale gelmiştir. Yine bu hükümlülere cezalarının süresine göre en az 3 ay açık ceza infaz kurumunda kalmaları şartıyla 3 yıl daha erken denetimli serbestliğe ayrılmaları imkanı verilmiş ve böylece bir çok faile cezalarının infazı tamamlanmadan tahliye yolu açılmıştır.Çetelerin, uyuşturucu baronlarının suçlarına bu önergede değinmemekle birlikte düzenlemenin neticelerini somutlaştırırsak infaz yasası ile karşımıza çıkan tablo şu şekildedir” dedi.

“Riskin daha da artmasına sebebiyet verilmiştir”

Milletvekili Sema Silkin Ün, “5 yıla kadar ceza almış suçlar 1 gün dahi cezaevinde kalmayacak, 5 yıldan 10 yıla kadar hüküm giymiş kişiler, 1 ay kapalı cezaevinde kaldıktan sonra açık cezaevine alınacaklar, 10 yıldan fazla hüküm giymiş olanlar, 3 ay kapalı cezaevinde kalıp açık cezaevine alınacaklar.Cezadan beklenen en önemli araç suçlunun ıslahıdır. İnfaz Kanunu’nda yapılan bu tür değişiklikler cezaların bu amacını gerçekleştirememesine, toplumun korunamamasına neden olmaktadır.Nitekim ülkemizde kadına ve çocuğa yönelik şiddetin ve cinsel suçların önlenemediği ve her geçen gün aratarak devam ettiği ortadadır. Yapılan bu düzenleme ile toplumda kadın ve çocuklar adına mevcut olan riskin daha da artmasına sebebiyet verilmiştir” diye konuştu.

“Bu düzenlemeyi çıkartanlar siyasi bir sorumluluk üstlenecek midir?”

Sorularının Adalet Bakanı Yılmaz Tunç tarafından Anayasanın 98 ve TBMM İçtüzüğü’nün 96 ve 99’uncu Maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasınıisteyen milletvekili Ün’ün soruları şu şekilde;

Bu düzenlemeden beklenen kamu yararı nedir?

Bu düzenleme, yargıda adil yargılanma konusunda büyük sorunlar yaşandığı, zaman zaman hatalı kararlar verildiği gerekçesiyle yapıldı ise; bu hatalar sadece adi suçlarda mı yapılmaktadır?

Yapılan infaz düzenlemesinden faydalananlar arasında çocuğa karşı işlenmiş “şiddet suçlarından” hüküm giymiş olanların sayısı kaçtır?

Bu düzenlemeden faydalananlar arasında çocuğa karşı işlenmiş “cinsel suçlardan” hüküm giymiş olanların sayısı kaçtır?

Bu düzenlemeden faydalananlar arasında kadına yönelik “kasten öldürme suçundan” hüküm giymiş olanların sayısı kaçtır?

Bu düzenlemeden faydalananlar arasında kadına yönelik “kasten yaralama suçundan” hüküm giymiş olanların sayısı kaçtır?

Bu düzenlemeden faydalananlar arasında kadına yönelik “cinsel suçlardan” hüküm giymiş olanların sayısı kaçtır?

Bu düzenleme ile kapalı cezaevinden açık cezaevine geçecek olan toplam hükümlü sayısı kaçtır?

Bu düzenleme ile açık ceza infaz kurumunda en az 3 ay kalma şartını tamamladıktan sonra  3 yıl daha erken denetimli serbestliğe ayrılma imkanı elde edecek olan toplam hükümlü sayısı kaçtır?

Devlet;  şiddet, istismar veya cinayet faili olan bu hükümlülerden kadınları ve çocukları koruma yükümlülüğünü hangi tedbirler ile yerine getirecektir?

Bu infaz düzenlemesi ile tahliye edilen hükümlülerden zarar gören kadın veya çocuklar olursa, bu düzenlemeyi çıkartanlar siyasi bir sorumluluk üstlenecek midir?