KEL KAYA’DAN MAHALLEYE KAYA YAĞIYOR!

Denizli Milletvekili Sema Silkin Ün, Honaz ilçesinde 2016’dan bu yana taş ocağından mahalleye düşen taş ve kaya parçalarından dolayı risk altında yaşayan vatandaşlarla görüştü.

Denizli’nin Honaz ilçesine bağlı Aşağıdağdere Mahallesi’nde ‘Kel kaya’ dağında bulunan taş ocağı sorununa yıllardır çözüm bulunamıyor. Evlerine 250 metre mesafede olan taş ocağı nedeniyle vatandaşlar her gün ölüm korkusuyla yaşıyor.

DÜŞEN KAYALAR OTOMOBİL BÜYÜKLÜĞÜNDE

Taş ocağında yapılan kontrollü patlamalar mahalleyi tehdit ediyor. 2 Mayıs 2016’da Fatma Aylak’ın evinin yanında kullandığı deposuna büyük bir kaya parçası düşmüştü. 2 Aralık 2019 yılında ise mahallede bulunan futbol sahasına 17.00sıralarında patlatma neticesinde 3 metre yüksekliğinde, 4 metre genişliğinde kaya kütlesi düştü.

21 Ağustos 2023’te yapılan patlatmada ise dev bir kaya parçası ise bir evin 10 metre yakınında kaldı.

Mahalleli, taş ocağında hemen her gün yapılan taş kırım ve planlı patlatmalarda korku yaşıyor ve çareyi saklanmakta buluyor.

Öte yandan taş ocağında üretilen mıcırları taşıyan yüksek tonajlı kamyonlar da mahalle içinden geçiyor. Bunun sonucu olarak da bu denli yüksek tonaja göre planlanmayan yollar sıkça bozularak kazaya zemin hazırlıyor.

“Mahallelinin büyük bir tehlike altında olduğunu görebilirsiniz”

Saadet Partisi Denizli Milletvekili Sema Silkin Ün, Aşağıdağdere Mahallesi Muhtarı Murat Efe ve mahalle sakinleriyle birlikte taş ocağının meydana getirdiği sorunları yerinde inceledi. Ün, “Kel kaya dağında değersiz taşlardan elde edilen mıcır yapımı için açılan taş ocağı bulunuyor. Zaman zaman dinamitle patlatmalar yapılıyor. Düşen kaya parçasının büyüklüğü,yapılan patlatmaların büyüklüğünü gösteriyor.

Taş ocağı olabilir ama yerleşim yerine yakın bir mesafede olması ve tedbirsiz şekilde çalışma yapılması mahallelinin ve bizlerin vicdanını rahatsız ediyor. Patlamalar nedeniyle savrulan taşlar hemen aşağıda bulunan evlerin çatısından içeriye giriyor. Bu durumun karşısında tedbir alınmadığını görüyoruz.Mahallelinin büyük tehlike altında.İşin trajikomik yanı ise dev kaya parçalarının düştüğü alanın AFAD tarafından toplanma alanı olarak belirlenmiş olması. Köylüler normal zamanda bile bu alana gelmektençekinirken, acil durumda gelmeleri nasıl beklenir.” diye konuştu.

“Burada yaşayacağımız bir kayıp hepimizin canını yakacaktır”

Kamuoyunu sorumluğa davet eden Milletvekili Ün, “Bu dağda şuanda bekleyen kırılmış kayalar, mahalle için büyük risk oluşturuyor. İşin doğa tahribatını bir tarafa ama şuanda burada 250 hanelik mahallede vatandaşlarımızın hayatları risk altındadır. Vatandaşlarımız, uykularında yada gündüz oturdukları yerde düşen kaya parçalarının korkusunutaşıyor. Allah korusun bizim en büyük endişemiz onların hayatlarına mal olacak bir sonuçla karşılaşmaktadır. Bu endişeyi gidermek biz siyasilerin, şehrin yöneticilerinin en başta bu taş ocağını işleten işletmecilerin görevidir. Bu konuda tüm kamuoyunu sorumluluğa davet ediyorum. Bir an önce konunun uzmanlarınca tespit edilecek gerekli ve yeterli önlemler alınmalıdır. Yarın çok pişman olabiliriz, burada yaşayacağımız bir kayıp hepimizin canını yakacaktır. Ben bu vicdani rahatsızlığı yaşamamak için bugün herkesi bu konu için ses vermeye davet ediyorum.” şeklinde konuştu.