DENİZLİ ÇİFTÇİNİN İSTEKLERİNİ BAKANA ANLATTI

CHP Denizli Milletvekili Şeref Arpacı, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın bütçesinin görüşüldüğü TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda konuştu. Komisyonda Denizlili çiftçinin isteklerini Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı’ya anlatan Arpacı, “Üreticimiz maliyetler artarken pamuk fiyatının düşmesi nedeniyle büyük mağduriyet yaşamaktadır” dedi.

Tarım ve Orman Bakanlığı 2024 Yılı Bütçe Kanun Teklifi üzerindeki görüşmelerde TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda söz alan CHP Denizli Milletvekili Şeref Arpacı Denizlili çiftçinin sorunlarını Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’ya anlattı.

PAMUKTA MALİYET ARTIYOR, FİYAT DÜŞÜYOR, ÇİFTÇİ ZARAR EDİYOR, TARLALAR BOŞ KALACAK

Arpacı, “Denizli tarımı ile Denizli sanayisinin ortak kesişim kümesi ise tekstil ve pamuk üretimidir. Bu yüzden pamuk bizim için stratejik bir öneme sahiptir. Bölgemizde üretilen pamuklar dünyadaki en kaliteli pamuklardan, ancak üreticimiz maliyetler artarken pamuk fiyatının düşmesi nedeniyle büyük mağduriyet yaşamaktadır. Pamuğun üretim maliyeti kilo başına 25 liranın üzerinde ama pamuğa verilen fiyat 20 liranın altındadır. Geçen sene üretici sezonu 25 liradan kapatmıştı, geçen seneden bu seneye maliyetler artarken fiyat düştü, çiftçi artan maliyetler ile pamuk fiyatının düşmesi nedeniyle zarar ediyor ve ne yazık ki tarlalar bu sene boş kalacak gibi gözüküyor.” dedi.

ÇİFTÇİNİN İSTEKLERİNİ SIRALADI

Denizlili üreticilerin diğer sorunlarını da Bakan Yumaklı’ya aktaran Arpacı, “Mildiyö hastalığı ile dolu afeti nedeniyle mağdur olan Denizli çiftçisinin zararları bir nebze karşılanmalıdır. Türk kekiği marka değeriyle uluslararası standartlarda kabul görmüştür, ürünümüze sahip çıkmalıyız. Üretimin sürdürülebilirliğinin sağlanması, ticaret hacminin daha da artırılması ve dünya pazarındaki söz hakkının korunması için kekik üretimine ve bu konuda öncü olan Denizli iline ayrı bir önem vermenizi bekliyoruz. Kiraz ve meyve üreticileri de dolu zararından dolayı destek beklemektedir. Denizli'mize lisanslı depoculuk konusunda da desteğinizi bekliyoruz. Hâlihazırda 2 adet temelin atıldığını biliyoruz, bu atılan temellerin inşaatlarının hızla sonlandırılması ve lisanslı depoların sayısının da artırılması için girişimlerinizi de bekliyoruz. Leblebi üretiminin yüzde 80'i Denizli'den karşılanmaktadır. Buna rağmen leblebiyle anılmayan bir şehiriz. Marka değeri ve üreticilerin desteklenmesi için de yine sizlerin desteklerini bekliyoruz. Çerezlik ayçiçeği üretimi son yıllarda Çin'den yapılan ithalatla büyük yara aldı biliyorsunuz. Çin'den ithalatın önlenmesi için mutlaka koruyucu vergiler getirilmesini talep ediyoruz. Yağcılık ayçiçeğine verilen fark ödemesi mutlaka çerezlik ayçiçeğine de uygulanmalı diye düşünüyorum. Çiftçiler, sulama için kullandıkları elektriğin her ay fatura edilmesi yerine hasat vadeli faturalandırılmaya geçilmesini beklemektedir.” diye konuştu.