TEKSTİLDE İSTİHDAM KAYBI 300 BİNİ GEÇECEK
TBMM Genel Kurulu’nda CHP’nin “Tekstil Sektöründeki Sorunların Araştırılması” amacıyla verdiği önerge reddedildi. TBMM’de söz alan CHP Denizli Milletvekili Şeref Arpacı, “Tekstil ve hazır giyim sektöründeki istihdam kaybı yıl sonunda 300 bin kişiyi geçecek. Bu rakam sektördeki 1,5 milyon kişinin ekmeğinden, aşından olması demek” dedi.
CHP Grubu’nun “Tekstil Sektöründeki Sorunların Araştırılması” amacıyla verdiği önergenin doğrudan gündeme alınması önerisi dün TBMM Genel Kurulu’nda görüşüldü. CHP’nin önerisi AKP ve MHP oylarıyla reddedildi. Öneri üzerine CHP Grubu adına söz alan önerge sahibi Denizli Milletvekili Şeref Arpacı, uygulanan yanlış politikalar sonucu oluşan daralmanın yol açtığı tekstil ve hazır giyim sektöründeki istihdam kaybının 9 ayda 200 bin kişiye ulaştığını söyledi.
İNSANLAR AŞINDAN, EKMEĞİNDEN OLDU
Tekstil ve hazır giyim sektöründe önlem alınmazsa yıl sonunda istihdam kaybının 300 bin kişiye ulaşacağını söyleyen Arpacı, “Bu rakam sektördeki 1,5 milyon kişinin ekmeğinden, aşından olması demek” diye konuştu. Enflasyonun çalışan kesimi yoksulluğa ittiğini belirten Arpacı, “İstihdam, yatırım, ihracat ve üretim diye çıktığınız bu yolda insanlar işinden, aşından, ekmeğinden oldular. Bunun bir tek sebebi var, enflasyon. Her ay cebimizdeki parayı çalan, ilkokul çocuklarının bile gündeminde olan enflasyon. O gün çıkardığınız yangın büyüdü ve tüm ülkeyi sardı. Bu yangının sönmesi için Hazine ve Maliye Bakanının yaptığı faiz artışı artık bir işe yaramıyor. Yapısal reformlar yapılmadan sadece faiz artırarak ‘Piyasadan parayı çekelim, insanlar mallarını düşük paraya satsınlar -zarar etsinler- fiyatlar düşsün’ anlayışıyla enflasyonla mücadele edilmez” diye konuştu.
RASYONEL POLİTİKALARA DÖNMEK İÇİN TOPYEKÛN MÜCADELE GEREKİR
Rasyonel politikalara dönmek için topyekûn mücadele gerektiğini, önlem alınmazsa işsizlik rakamlarının yükseleceğini vurgulayan Arpacı, “Sektör 2023 yılını kayıpla geçirdi, şu anda 2024 yılının ilk yarısı için umudunu kaybetti. Yüzde 60 enflasyonla var olmaya çalışan tekstil sektörü dünyadaki tüm rakiplerinden döviz bazında yüzde 45 pahalı. Bakan Şimşek ‘İhracat yapın’ diyerek çıkış yolu gösteriyor. Rakiplerinizden yüzde 45 pahalıyken kim bizden mal alır? ‘İhracat yapın’ demekle ihracat yapılmıyor” şeklinde konuştu.
PAMUK, İPLİK VE HAM KUMAŞ İTHALATINA İLAVE VERGİLER ENFLASYON DEMEK
Ticaret Bakanlığı’nın tekstil sektörünü korumak için pamuk, iplik ve ham kumaş ithalatına ilave vergiler getirdiğine dikkat çeken Arpacı, “Bu vergilerin hazır giyim sektörüne ek maliyetini ve dolayısıyla enflasyon yaratacağını hiç düşündünüz mü? Eğer ithalata vergi getirecekseniz tüketim mallarına getirin, ham maddeye değil; üreticinin ihracat yapabilmesi için ucuz ham maddeye ihtiyacı vardır. Asgari ücret, açlık sınırının altında olamaz fakat enflasyonun yükünü de tamamen esnafın sırtına yükleyemezsiniz. Asgari ücretin vergileri azaltılmalı. Çalışanın satın alma gücü artırılırken işverenin maliyetini azaltmazsanız Merkez Bankası Başkanının da söylediği gibi enflasyonda artışa sebep olursunuz” dedi.
TEŞVİKLER BÖLGESEL DEĞİL, SEKTÖREL OLMALI
Sanayi Bakanına da seslenen Arpacı, bölgesel teşviklerin iç piyasada haksız rekabet yarattığını söyleyerek, “Teşvikler bölgesel değil, sektörel olmalıdır. Bugün nasıl yüksek teknoloji ürünlere verdiğiniz teşviklerde bölge gözetmiyorsanız tekstil sektöründe de her yatırımcıya eşit mesafede olmanız gerekmektedir. Yüce Mecliste bulunan milletvekillerine çağrı yapıyorum, sektörün içinden gelen ve sorunları gerçekten bilen biri olarak size sesleniyorum. Gelin, bu araştırma önergesine destek verin, sektörün sorunlarını titizlikle inceleyip onlara çözüm olalım. Bu sadece bir sektöre destek değil, milletimize destektir diyorum” ifadelerini kullandı.