DENİZLİ MİLLETVEKİLİ ÜN KONUT SORUNUNA DİKKAT ÇEKTİ

TBMM’de konuşan Gelecek Partisi Denizli Milletvekili Sema Silkin Ün "Bir asgari ücretlinin 2023 yılında bu evi alması için 5 asırlık bir süreye ihtiyaç duyuyorsa bu, vicdandan ve akıldan yoksun politikalar nedeniyle oluyor" dedi.

Gelecek Partisi Denizli Milletvekili Sema Silkin Ün, TBMM’de torba yasa teklifi üzerine yaptığı konuşmada Türkiye’deki konut sorununa dikkat çekti. Ün, bir asgari ücretlinin ev sahibi olabilmesi için 500 yıla ihtiyaç olduğunu söyledi.

TBMM’de adil vergi politikaları, rantı ortadan kaldıran yasalar, emekçilere yönelik destek politikalarının konuşulması gerektiğini savunan Ün, AKP’li milletvekillerine seslenerek; “Faiz haram, riba haram, nas var… İman ettiğimiz bir ayet de var. Unutanlarınız olduğunu düşünerek hatırlatmak isterim: ‘Malı öyle bir paylaştırın ki; sadece bir zümre arasında dönüp dolaşan bir meta haline dönüşmesin’… Peki bu ayetin tam zıddı uygulamalar nasıl geçti hayata. 200 defa ihale yasası değiştirmenin, sermaye sahiplerine hibe gibi krediler vermenin, Nas suiistimali ile ülkeyi tarihi bir borç ve faiz batağına sürüklemenin. Ülkeyi enflasyon, kur, faiz sarmalına sokmanın, yola çıkılırken ki amentünün, 3Y´nin birinin, yolsuzluklarla mücadele etmeyi bırakın teşvik eden bir sistematik yolsuzluk düzenini kurmanın. Tüm bu cürümlerin bedelini bu topluma ödetmek gibi bir sorumluluk var” ifadelerini kullandı.

EV SAHİBİ OLMAK İÇİN 5 ASIR ÇALIŞMALI

Asgari ücretli için ev sahibi olmanın bir hayal olduğunu kaydeden Ün; “İstanbul’da 2010 yılında ev sahibi olmak için 340 ay çalışması gereken bir asgari ücretlinin 2023 yılında bu evi alması için 5 asırlık bir süreye ihtiyaç duyuyorsa eğer bu, vicdandan ve akıldan yoksun politikalar nedeniyle oluyor. Bu mecliste vergileri, istisnalarını konuşalım, bunlarla ilgili yasaları konuşalım; ama daha fazla rantı teşvik eden değil ranta mani olan yasaları konuşalım; servetin belli bir zümre arasında dönüp dolaşmasına imkan sağlayan yasaları değil, alın teri kurumadan ücretini ödemekle öğütlendiğimiz emekçilerimize nefes aldıracak yasaları konuşalım” diye konuştu.

‘BARINMA İHTİYACININ GASPINA İZİN VERİLMESİN’

Yatırımcıların konut fiyatlarındaki artış nedeniyle ev alımını yatırım aracı olarak gördüğünü dile getiren Ün, “Yoksulun barınma ihtiyacını, eğer sermayedarın biri gelip satın alıyorsa, bunun önüne geçecek olan adil bir vergilendirmedir. Birinci, ikinci konutlar, ihtiyaç için, evladım için tamamdır. Buna vergilendirme yapılmayabilir ama bunun üzerindekiler yatırım aracına dönüşmüştür, bunlar devasa biçimde vergilendirilmelidir. Yani barınma ihtiyacının gaspına izin verilmemelidir. Topladığın vergilerle de dar gelirliyi ev sahibi yapmak için politikalar üretilmelidir. Bunu yapmadığınız için beton desteği ranta gidiyor dar gelirliye değil. Yapmanız gereken artı konut değil mevcudu adil şekilde dağıtmaktır” diye konuştu.