“EMEKLİLERE ZAM, RESMİ ENFLASYON ORANININ YARISINDA”
TBMM Genel Kurulu’nda emeklilere verilen zam oranına ilişkin konuşan Saadet Partisi Denizli Milletvekili Sema Silkin Ün; “Öyle bir zam oranı belirlendi ki resmi enflasyon oranının yarısında, açlık sınırının yüzde 30 altında, asgari ücretin yüzde 60 altında” dedi.
Saadet Partisi Denizli Milletvekili Sema Silkin Ün, dün TBMM Genel Kurulu’nda konuştu. Emekli maaşlarına yapılan zam oranını değerlendiren Milletvekili Ün; “Açıklanan maaş zamlarından sonra on aydır aynı durakta bekleyen ama bir türlü otobüsü gelmeyen yolcular gibi süründürülen emeklilerimizin kendileri hakkında ne söylesek, ne öneri sunsak karşılıksız kalacak. Bunu bilerek konuşuyorum. Öyle bir zam oranı belirlendi ki resmi enflasyon oranının yarısında, açlık sınırının yüzde 30 altında, asgari ücretin yüzde 60 altında. Her seferinde ‘Muhalefet olmasaydı bu sorunu yaşamayacaktık’ savunması yapılan emeklilere acaba bütçeden ne pay ayrılıyor da emeklilerimiz günah keçisi ilan ediliyor iktidar mensupları tarafından?” diye konuştu.
“EMEKLİ AYLIKLARININ BÜTÇEDEN ALDIĞI PAY DÜŞÜYOR”
Emekli aylıklarının bütçeden aldığı payın 2020 yılından itibaren dramatik şekilde düştüğünü söyleyen Milletvekili Ün; “Kanunun çıktığı 2008'de nüfusumuzun yüzde 12,2'sine karşılık gelen emeklilerin bütçeden aldığı pay yüzde 5,9'du, 2022'de nüfusumuzun yüzde 16,3'üne karşılık gelen emeklilerin bütçeden aldığı pay ise yüzde 4,5. Emeklilerimizin nüfus içindeki payı artıyor ama aldıkları aylıkların gayrisafi millî hasıla içindeki payı azalıyor. Yani ‘Kaynak yok, yük artar’ denilerek yönetilmezliği itiraf edilen bütçenin yükü emeklilerimizin omuzlarına bindiriliyor. İşçilerden sonra 16 milyona yaklaşan sayıyla en büyük toplumsal grup olan emekliler için bir yoksullaştırma projesi uygulanıyor, emeklilerin alamadığı pay ise imtiyazlı sınıflara veriliyor. O imtiyazlı sınıflar söz konusu olduğunda her türlü istisnayı, ertelemeyi torbalara doldurup yasa çıkaran bir iktidar bugün kime dost kime düşman olduğunu gösterdi” şeklinde ifade etti.
“SOSYAL BİR BAKIM SİGORTASINA İHTİYACIMIZ VAR”
Engelliler ile bakıma muhtaç yaşlılar hakkında da konuşan Ün; “Toplum içinde en kırılgan fertlerin başında şüphesiz engellilerimiz ve bakıma muhtaç yaşlılarımız geliyor. Yaşlılarımızın yaşlılık dönemlerinde sosyal korunmasına yönelik bir teklifimizi, sosyal koruma sigortasını tekrar yinelemek istiyorum. Demografik veriler ortalama ömrün uzamasıyla toplumumuzun yaşlandığını ortaya koyuyor. Güney Kore’den sonra nüfusta en hızlı yaşlanan ülkelerde 2’nciyiz maalesef. Fertlerin bakımı da daha acı bir sorun hâline geliyor. Bunun çözümü ise ancak bakım güvence modeliyle hayata geçirilebilir. Bizim sosyal yardım niteliği taşıyan bakım ödeneklerine değil, yoksulluktan bağımsız olarak her bir bakıma muhtaç vatandaşımız adına bir hak olarak bakım hizmetlerinin yürütümü için primli ödemeler sistemine dâhil edilecek sosyal bir bakım sigortasına ihtiyacımız var. Bunu hem 6’lı masanın mutabakat metninde hem de orta vadeli programda görmüştük. Bunun Meclisimizde 28’inci Yasama Dönemi’nin milletvekillerine nasip olması için elimizden geleni yapmanızı arzu ediyorum” dedi.