ÖZEL’İN VERİLERİ TARTIŞMA BAŞLATTI

CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in, Denizli’de işten çıkarılan çalışanlara ilişkin ifadeleri tartışma başlattı. Özel’in 200 bin kişinin işten çıkarıldığı iddiasına yanıt AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Zeybekci’den geldi.

Geçtiğimiz hafta sonu Denizli mitinginde halka seslenen CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in ortaya attığı işten çıkarma verileri yeni bir tartışma başlattı. Özel’in sözlerine yanıt AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Nihat Zeybekci’den geldi.

ÖNCE MEYDANDA SÖYLEDİ

Özay Gönlüm Meydanı’ndaki mitingde yaşanan ekonomik krizin işletmeleri ve çalışanları zor duruma düşürdüğünü, işten çıkarmaların yaşandığını söyleyen Özel, Denizli’de irili ufaklı 2 bin 700 işletmenin kapandığını savunmuştu. Özel konuşmasının devamında tekstil sektöründeki istihdam kaybını ise 200 bin olarak işaret ederek; “200 bin genç işsiz kaldı. Nedeni çok basit. Dolar arttıkça iğneden ipliğe her şeye zam geliyor. Tekstilcinin dünyada rekabet edebilmesi için de bu kur çok ucuz. Dışarı teklif verip işi alamıyorlar. İşi alamayınca istihdam sorunu çıkıyor. Bu duruma bu ülkeyi kim getirdi?” ifadelerini kullandı.

SONRA TELEVİZYONDA TEKRARLADI

Özel dün akşam katıldığı bir televizyon programında da benzer verileri kullandı. Bu kez kapanan işletme sayısını 2 bin olarak ifade ederek bilginin partililer tarafından miting öncesi kendisine iletildiğini belirtti. Televizyon konuşmasında ise “Sadece Denizli’de 2 bin tane imalathane kapanmış, 200 bin kadın işsiz kalmış. 200 bin kadının işsiz kalması ne demek? Akıl almaz bir rakam. Cumartesi mitinginden önce arkadaşlar not verdi. 3 kere kontrol ettirdim. 200 bin kişi işsiz kalsa… Hakikaten büyük bir infial var… Neden? Maliyet yüksek… Diyor ki 17 bin lira, yemeği, yol parası, şusu busu bana maliyeti bin dolara geliyor. Kendine 550 dolar veriyoruz bana maliyeti bin dolara geliyor. Dışarıda bu işi 250 dolara hallediyorlar. Ben iş alamıyorum işsiz kalıyorlar” İfadelerini kullandı.

ÖZEL’İN VERİLERİ TARTIŞMA BAŞLATTI

ZEYBEKCİ SOSYAL MEDYADAN YANIT VERDİ

Özel’in sözlerine Zeybekci ise sosyal medyadan yanıt verdi. Programın o bölümüne ait videosunu paylaşan Zeybekci; “Sen ziyaret ettiğin şehirden bile habersizsin  Özgür Özel! 2022 yılında Denizli özelinde sisteme kayıtlı çalışan sayısı 345 bin iken kadın çalışan sayısı 128 bin 884'tür. 2023 yılında ise sisteme kayıtlı çalışan sayısı 327 bin 300 iken kadın çalışan sayısı 126 bin 700'dür. Yani EYT'ye rağmen Denizli'de kadın çalışan sayısı oransal olarak artmıştır. İddia ettiğin gibi 200 bin kadın çalışanımızın işten çıkması gibi bir durum yoktur” ifadelerini kullandı.

İŞTEN ÇIKARMALAR YAŞANMIŞTI

Diğer yardan Denizli’de artan maliyetler, enflasyon nedeniyle sanayicinin fiyat stabilizesini sağlayamaması, Türkiye’nin tekstilde rekabet ettiği ülkelerdeki düşük işgücü ücretleri ve teşvikler siparişlerin azalmasına neden olmuş bu beraberinde işçi çıkarmalarını getirmişti. Denizli’de EYT dışı işten çıkarmaların sadece tekstil sektöründe geçen yıl 20 bin kişi olduğu vurgulandı. Kapasite düşüren işletmeler, asgari ücrete yapılan artışla birlikte yükü taşıyamaz hale gelerek işten çıkarmalara başlamıştı. Özel’in paylaştığı verilerin hangi döneme ait olduğuna dair bilgi vermemesi ise tartışmanın bir hayli süreceğinin göstergesi olarak yorumlanıyor.

SANAYİ ODASI’NDAN AÇIKLAMA

Diğer yandan Denizli Sanayi Odası’ndan yapılan yazılı açıklamada reel sektörde üretimin daraldığı ve istihdam rakamlarının kısmen gerilediği vurgulansa da; “Denizli’de çalışan sayısında 200 bin azalma yaşandığı ifadesinde bir gerçeklik söz konusu değildir. Yaşadığımız sorunları siyaset dünyasının doğru bir şekilde değerlendirmesini ve bu sorunlara ciddi bir şekilde çözüm üretmesini beklemekteyiz” denildi.