MECLİS YARIN AÇILIYOR

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), yerel seçimler dolayısıyla yaklaşık 1,5 ay ara verdiği mesaisine yarın yeniden başlıyor. Gündeminde önemli yasal düzenlemelerin bulunduğu Meclis'te liderlerin yeni döneme ilişkin yapacakları değerlendirmeler de merakla bekleniyor.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) yerel seçimler ve bayram tatili nedeniyle verilen aranın ardından 1,5 ay sonra yoğun gündemle mesaisine başlayacak. 31 Mart yerel seçimleri nedeniyle çalışmalarına ara veren Genel Kurul, yarın toplanarak çalışmalara kaldığı yerden devam edecek. Meclis gündeminde önemli yasal düzenlemeler var. Enerji alanında düzenlemeler içeren kanun teklifinin ele alınacağı Genel Kurul'da liderlerin yerel seçimden sonra değerlendirmeler yapması bekleniyor.

ENERJİ ALANINDA DÜZENLEMELER

Yoğun gündemle mesaisine başlayacak TBMM'de Genel Kurul'un gündeminde enerji alanına yönelik teklif bulunuyor. Kanun teklifine göre, yerli üretim ve farklı kaynaklardan ithal edilen doğal gaz, Türkiye'de sıvılaştırılarak dünya piyasalarına LNG olarak pazarlanabilecek. Enerji verimliliğini artırmak amacıyla hazırlanan projeler, 15 milyon lirayı geçmemek kaydıyla bedellerinin en fazla yüzde 30'u oranında desteklenecek. Kıyı ve sahil şeritleri hariç olmak üzere denizler ve göllerde yenilenebilir enerji üretim santralleri kurulabilecek.

SİLAH RUHSATLARINDA DÜZENLEME

Meclis'in gündemine gelmesi beklenen düzenlemelerden biri de İçişleri Bakanlığı'nca hazırlanan teklif olacak. Ruhsatsız silah kullanımına verilen cezanın artırılması, silah parçalarının satılmasının engellenmesi gibi konuların yer aldığı teklifte, taşınması ruhsat gerektiren silahların yasadışı kullanımının engellenmesi ve birinci sınıf emniyet müdürlerinin emeklilik yaşının yükseltilmesi de bulunuyor.

TURİST REHBERLİĞİ

Genel Kurul'da görüşülecek kanun teklifleri arasında kamuda sağlık alanındaki düzenlemelerle 9. Yargı Paketi, kripto varlıklar, turist rehberleri ve yol geçiş ücretleri, seyir güvenliği ile gemi bağlama ücretleri yer alıyor. Turist Rehberliği Meslek Yasası ile Seyahat Acentaları Yasası'nda yapılacak değişiklik, yabancı dil yeterlilik belgesi koşulunu yerine getiremeyenlerin diğer şartları yerine getirmeleri halinde Türkçe turist rehberi olabilmesini içeriyor.

KRİPTO PİYASASINA İLİŞKİN TEKLİF

Kripto varlıklara ilişkin yasa teklifinin de bu hafta Meclis Başkanlığına sunulması bekleniyor. Yaklaşık 30 maddelik teklifle kripto varlıkların hukuki tanımı yapılacak. Varlıkların ihraç, dağıtım ve alım satımını yapanların uyacakları kurallar belirlenecek.

PARTİLERİN GRUP TOPLANTILARI

Uzun aranın ardından bu hafta toplanacak Meclis'te partilerin grup toplantıları yapılacak. Yerel seçimden sonra ilk kez siyasi partilerin genel başkanları kürsüde yapacakları konuşmalarda yeni döneme ilişkin önemli mesajlar verecek. Liderlerin değerlendirmeleri merakla bekleniyor.