TÜRKİYE GÜNDE 623,3 MİLYON DOLAR DIŞ BORÇ ÖDEYECEK

CHP Denizli Milletvekili Arpacı, Türkiye’nin vadesine bakılmaksızın bir yıldan az kalmış borç stokunun 227,5 milyar dolar olduğunu kaydetti, günde 623 milyon lira dış borç ödeneceğini belirtti. 

 

CHP Denizli Milletvekili Şeref Arpacı, Türkiye’nin dış borç stokuna ilişkin değerlendirmesinde, önümüzdeki bir yılda ülkenin ödeyeceği borcun 228 milyar dolara ulaştığını kaydetti. Yazılı bir açıklama yapan Arpacı ülkenin günlük 623,3 milyon dolar borç ödemesi gerektiğini belirtti. 

Açıklamada Türkiye’nin yeni finansman bulmak zorunda olduğunun altı çizilerek; “Türkiye’nin orijinal vadesine bakılmaksızın geri ödemesine bir yıl ve daha az kalmış dış borç stoku 227,5 milyar dolara kadar yükseldi. Bu ödemenin 50,1 milyar dolarını kamu kesimi (kamu bankaları da dahil) ödemek zorundayken, Merkez Bankasının yapması gereken ödeme de 46 milyar dolar düzeyinde seyrediyor. Özel sektörün ise bu dönemde 131,4 milyar dolarlık bir borcu çevirmesi gerekiyor. Özel sektörün bu borç geri ödemesinin 61,4 milyar doları finans kesimine, 70 milyar doları da reel sektöre ait bulunuyor. Türkiye önümüzdeki 12 ayda hem bu miktarı hem de önceki yıla göre azalmakla birlikte yıllık olarak 30 milyar dolar düzeyinde seyreden cari işlemler açığını finanse edebilmek için 260 milyar dolara yakın bir miktarda yeni finansman bulmak zorunda bulunuyor” denildi.