ÜN: MAKUL BİR ÇÖZÜM BULMAK ZORUNDAYIZ

Gelecek Partisi Denizli Milletvekili Ün, sokak hayvanlarına ilişkin hazırlanan düzenlemeye olan tepkilere dikkat çekti, hem sokak hayvanlarını korumak hem de olası vakaları önlemek için makul bir çözüm bulunması gerektiğini kaydetti. 

Ak Parti’nin sokak hayvanlarına ilişkin yasa değişikliği hazırlığı kapsamında, sokak köpeklerinin uyutulması seçeneğini masaya yatırması tepkileri neden olmuştu. Barınaklarda bir ay süreyle sahiplendirilmeyen köpeklerin uyutulması yönündeki görüşlerin düzenlemeye gireceği endişesi yaşayan hayvanseverlerin tepkisi giderek büyüyor. Diğer yandan sokak hayvanlarının saldırısına uğrayan mağdurlar da soruna çözüm bulunmasını istiyor. 

Gelecek Partisi Denizli Milletvekili Sema Silkin Ün, TBMM’de yaptığı konuşmada soruna makul bir çözüm bulunması gerektiğini kaydetti.

SORUNLARI ÇÖZME BECERİMİZ ELİMİZDEN ALINIYOR

Ün; “Başıboş köpeklerin insanlara saldırma vakaları çığ gibi büyüyen tepkilere yol açıyor.  Hayvanseverlerin sokak hayvanlarına yapılan kötü muamelelere dair gösterdikleri haklı tepkiler dalga dalga öfke seline dönüşüyor.  Geldiğimiz noktada sokak hayvanlarının yok edilmesini isteyen radikal bir grupla insanları yok edecek derecede hayvanları savunmaya duran bir başka radikal grup arasındaki çatışmada herkes kendine uygun bir taraf bulmaya çalışıyor.  Tepkilerde aşırılaşma, herkesin kafasına göre verdiği tepkiler, sorunları çözme yeteneğimizi hızla elimizden alıyor. Bir gerçeği kabul edelim. Köpekler insana bağımlıdırlar ve insan olmadan hayatta kalamazlar. İnsan yoksa bu hayvanların tabiatta yaşama şansı yoktur. Kendilerine insan önderleri bulamazlarsa sokaklarda alfa önderler ararlar. Ve sokaktaki alfa önderlik bir güç ve saldırganlık konusu olur.  Biraz biyolojiden anlıyorsak, bu günlerin daha iyi günlerimiz olduğunu fark edebiliriz” ifadelerini kullandı. 

ACİL EYLEMLERE İHTİYACIMIZ VAR 

Acil bir eylem planına ihtiyaç olduğunun altını çizen Ün önerilerini  ve tespitlerini şöyle sıraladı: “Köpek sahiplenme konusu çok ciddi olarak ele alınmalı. Sokak koşullarındaki zorluklar hayvanlardaki üremeyi daha da artırdığından çok hızlı ve medeni bir şekilde kısırlaştırma çalışmaları yapılmalı. Sokak hayvanlarının sokaklardan uzaklaştırılması şarttır. Bunun tartışılacak bir tarafı yoktur. Tartışma, bu hayvanları nereye taşıyacağımız konusudur.  Barınakların durumu iç açıcı değil ve kapasiteleri sınırlı diyerek hayvanları sokaklardan toplamayı geciktirirsek sayıları daha da artacak ve mücadelenin maliyeti de gittikçe karşılanması imkânsız hale gelecek.  Hayvanların itlafı yahut “uyutulması” en uzak durmamız gereken ve belki de en hazin çaredir. Henüz konu o aşamaya gelmemiş olsa da insanların hayatı saldırgan köpekler ve köpeklerle bulaşan kuduz gibi hastalıkların salgın hale gelmesi gibi ciddi sorunlara dönüşürse, o durumda bir savaş hali kaçınılmaz olacaktır. İş o noktalara gelmeden medeni insanlar gibi çözümü hızlandırmalıyız.  Çözüm bizdedir sokak hayvanlarında değil”