İYİ PARTİLİ ÖZTÜRK 2 YIL ÖNCE KİT KOMİSYONUNDA SORMUŞ

Sümer Holding’in Şemikler’deki spor alanını İYİ Parti Denizli Milletvekili Yasin Öztürk’ün iki yıl önceki TBMM KİT Komisyonu toplantısında Genel Müdür Yinal Yağan’a sorduğu ortaya çıktı. Holding ise alanın Merkezefendi Belediyesi’ne tahsisi konusundaki soruyu geçiştirmiş. İşte detaylar…

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Sümer Holding’in Şemikler’deki 10 bin 378 metrekare spor alanında plan değişikliği yaparak konut ve ticari alana dönüştürdü. Karar Mayıs ayında Resmi Gazete’de yayımlandı. Denizli’de tartışma yaratan gelişmenin iki yıl önce TBMM Kamu İktisadi Teşebbüsleri Komisyonu’nda gündeme geldiği ortaya çıktı.

GENEL MÜDÜRE SORDU

27’nci Yasama Dönemi KİT Komisyonu Üyesi, İYİ Parti Denizli Milletvekili Yasin Öztürk’ün geçtiğimiz yıl Haziran ayında komisyon toplantısına katılan Sümer Holding Genel müdürü Yinal Yağan’a, tasfiye halindeki holdingin varlıklarının geleceğine ilişkin sorular yönelttiği, bu sorular arasında Şemikler’deki alanın Merkezefendi Belediyesi’ne kiralanması konusunun da geçtiği ortaya çıktı.

Öztürk toplantı sırasında Yağan’a yönelik; “İki yıl önce metruk vaziyette bulunan yerden bahsetmiştim. Burayı neden değerlendirmiyorsunuz diye sorduğumda talep olmadığını ifade etmiştiniz. CHP’li Merkezefendi Belediyesi’nin yer ihtiyacı olduğunda, bu yere baktılar ve uygun gördükleri için size talep gönderdiler. Siz de bu talebi Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’na aksettirmiştiniz ama ÖİB anladığım kadarıyla sizi hiç umursamıyor” ifadelerini kullandı.

MERKEZFENDİ BELEDİYESİ’NE YER VERMİYOR

Öztürk komisyon toplantısındaki konuşmasında devamla; “Merkezefendi Belediyesi yağlı güreş organizasyonu yaptı. Katılım da çok iyi oldu. Ak Parti’nin büyükşehir belediye başkanı herhalde kıskandı ki, bu sene kendisi de yapma arzusunda bulundu. Merkezefendi Belediyesi’ne yer vermiyor. Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü’ne bağlı sahalar suni çim olduğu için belediyeden başka talep edecek yer yok.  Yer ihtiyacı olan Merkezefendi Belediyesi, şimdiye kadar siz bedeli mukabilinde burayı tahsis etseydiniz organizasyonu burada gerçekleştirecekti. Bu yerin neden kaldığını da açıkçası bilmiyorum. Spor amaçlı tesis olduğu için kimse dokunamıyor. Şayet spor amaçlı tesis olmasaydı şimdiye dek bir ranta da kurban edilebilirdi. Bu manada Özelleştirme İdaresi’nin hantal davranışını kınıyoruz” ifadelerini kullandı.

Öztürk konuşmasında eğer talep Ak Partili bir belediyeden gelseydi yer tahsisisin çoktan yapılmış olacağını savunarak; “Ne olursa olsun vatandaşın hizmetine kullanılacak. Şu anda metruk durumda ve sahip çıkılmıyor” diye konuştu.

YAZILI CEVAP VERDİLER

Öztürk’ün komisyon toplantısındaki sorularına Sümer Holding ilerleyen günlerde yazılı bir yanıt verdi. Yanıtta yerin Merkezefendi Belediyesi’ne tahsisi konusuna ise hiç değinilmedi.

Verilen yanıtta; “Holdingimizin gerek kendi mülkiyetinde gerekse Özelleştirme İdaresi Başkanlığının olurları çerçevesinde birleştirilmek suretiyle tüzel kişiliği sona erdirilen kuruluşların devralınan taşınmazlar olmak üzere 21.06.2022 tarihi itibariyle Türkiye'nin muhtelif bölgelerinde toplam bin 154 adet 8.4 milyon metrekare taşınmazı bulunmaktadır. Holdingimizin Ankara dışında bir teşkilatı bulunmadığından söz konusu taşınmazların belli periyotlarda yerinde tespit inceleme ve kontrol çalışmaları yapılmakta olup, gerekli görülen güvenlik bakım onarım ve benzeri işlemler imkanlar ve mevzuat çerçevesinde gerçekleştirilmektedir. Özelleştirme kapsam ve programına alınan taşınmazların Öncelikle 4046 Sayılı Özelleştirme Uygulamaları Hakkında Kanun kapsamında satış yoluyla özelleştirilmesi hedeflenmekte olup holdingimizin mülkiyetinde bulunan Denizli ili Merkezefendi ilçesi Şemikler Mahallesi 791 Ada 1 nolu parseldeki 10.378 metrekare yüz ölçümlü spor alanı imarlı taşınmazın da bu kapsamda değerlendirilmesi öngörülmektedir” denildi.