BELEDİYELERİN SGK BORCU TARTIŞMASI SÜRÜYOR

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, belediyelerin Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) olan toplam 96 milyar lira prim borcunun büyük bir kısmının belediye şirketlerinden kaynaklandığını açıkladı.

Bakan Işıkhan, belediyelerin SGK'ye toplam 96 milyar lira prim borcu olduğunu belirterek, bu borcun yaklaşık %80'inin belediye şirketlerine ait olduğunu söyledi. Işıkhan, "Biz belediyelerle ilgili borçları toplayabiliyoruz. Sorun belediye şirketleriyle ilgili," dedi.

SGK'NİN GELİR VE GİDERLERİ

Işıkhan, SGK'nin prim gelirlerinin önemine dikkat çekerek, 2023 yılında 1 trilyon 463 milyar lira prim geliri elde edildiğini, prim yapılandırma gelirinin 34 milyar lira olduğunu ve devlet katkısının ise 325 milyar lira olduğunu belirtti. Toplam gelir 2 trilyon 192 milyar lira iken, giderler 2 trilyon 232 milyar lira olarak açıklandı. Emekli aylıkları, sağlık giderleri ve diğer harcamalar bütçede önemli yer tutuyor.

BORÇLARIN ÖDENMESİ İSTENDİ

Belediyelerin SGK'ye olan borçlarının yeni bir konu olmadığını belirten Işıkhan, "Belediyelerin toplam 96 milyar liralık borcu sürdürülemez hale geldi. Emekli aylıklarını öderken, sağlık harcamaları yaparken sigorta primleri bizim için çok önemli bir yere sahip," dedi. Belediye şirketlerinin borçlarının da belediyelerin borcu olarak görüldüğünü ifade eden Işıkhan, parti ayrımı gözetmeksizin tüm borçlu belediyelerden borçlarını kısa sürede ödemelerini istediklerini belirtti.