YENİ DÜZENLEME İÇİN NE DEDİLER?

Hayvanları Koruma Kanunu’nda yapılan 17 maddelik değişiklik dün TBMM genel kurulunda kabul edilerek yasalaştı. Denizli milletvekilleri yasa için dedi?

Kamuoyunda büyük tepkilere neden olan Hayvanları Koruma Kanunu’nda değişiklik yapılmasını öngören 17 maddelik yasa değişikliği teklifi, dün TBMM genel kurulunda milletvekillerinin çoğunluk oyları ile onanarak yasalaştı.

Gece geç saatlere kadar süren görüşmelerden sonra Denizli milletvekilleri düzenlemeye dair düşüncelerini sosyal medyada paylaştı.

‘SOKAKLARIN GÜVENLİĞİ İÇİN…’

AK Parti Denizli Milletvekili Şahin Tin paylaşımında;  “TBMM Genel Kurulunda, sahipsiz hayvanlara yönelik düzenlemeler içeren Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'ni kabul ederek yasalaştırdık.  İnsan, hayvan ve çevre sağlığını gözetiyoruz. Güvenli sokaklar için yasaya ‘evet’ dedik. Hayırlı olsun” ifadesini kullandı.

Ak Parti Denizli Milletvekili Cahit Özkan ise oylamanın ardından; “Sokaklarımızı güvenli hale getirmek için yasaya ‘evet’ dedik.  Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifimiz TBMM Genel Kurulunda yasalaştı. Hayırlı olsun” paylaşımı yaptı.

‘ÖZTÜRK TEPKİ GÖSTERDİ’

İYİ Parti Denizli Milletvekili Yasin Öztürk oylama sonrası uzun bir paylaşımla düşüncelerini takipçilerine aktardı. Öztürk; “Sokak köpekleri genellikle insanlara zarar vermeyen dost canlısı hayvanlardır. Peki, sokak köpekleri neden saldırganlaşır, neden çeteleşir? Ancak bazı durumlarda özellikle açlık, hastalık, yavrusunu koruma içgüdüsü veya kendilerini tehdit altında hissettiklerinde saldırgan davranışlar sergileyebilirler. Aç olduklarından olmasın sakın? Bu tür vakalar nadir de olsa toplumda sokak köpeklerine karşı olumsuz bir algı yaratmaktadır. Bu algı bazı insanların sokak köpeklerinden korkmasına ve bu hayvanlara karşı düşmanca tavırlar takınmasına neden olmaktadır.
Ancak unutmamalıyız ki; sokak köpeklerinin saldırgan davranışları genellikle bizim ihmallerimizin bir tezahürüdür” ifadelerini kullandı.

‘BUNU İSTEDİKLERİNİ NEREDEN ÇIKARDINIZ’

Öztürk paylaşımının devamında; “Ölüm adına ister ‘itlaf’ ister ‘ötenazi’ deyin sokak köpeklerini öldürmek hem etik hem de pratik açıdan yanlış bir yaklaşımdır. Ötenazi kelime anlamıyla, kendi, bile isteye, rızasıyla yaşamına son verme hâlidir. Siz karşınızdaki hayvancağızların bunu istediğini nereden çıkardınız? Bunun adı ötenazi değil, düpedüz itlaftır. Onları sırf sokakta yaşadıkları için öldürmek insanlık anlayışımıza terstir. Bakımsız barınaklarda hayvan ölümlerinin daha çok olacağını, olduğunu size hiç kimse söyleyemedi mi? Ayrıca, itlaf yöntemi sorunun kökünden çözülmesini sağlamayacak, sadece geçici bir çözüm sunacaktır. Sokak köpeklerinin sayısının artmasının asıl nedeni kontrolsüz üreme ve terk edilmelidir; bu sorunları çözmek için daha kalıcı ve insancıl yöntemleri benimsemeliyiz” ifadelerine yer verdi.

‘ANAYASA MAHKEMESİNE TAŞIYACAĞIZ’

CHP Denizli Milletvekili Şeref Arpacı ise; “Her canlının yaşamı hakkı vardır ve bu hakkı savunmak bizim temel sorumluluğumuzdur! Hayvanları öldürmek bizim insanlık değerlerimizle bağdaşmamaktadır…

Hayvanlarımızı öldürmek yerine, üretim ve ticaret yasaklanmalı, kısırlaştırma ve sahiplendirmeyi yaygınlaştırmalıyız… Sokak hayvanlarının öldürülmesini öngören yasa teklifine karşı Genel Başkanımız Özgür Özel ve tüm Milletvekillerimizle birlikte mücadele ettik. Bu yasa teklifi, sorunları çözmek yerine, masum canlıların hayatlarına son vererek daha büyük bir vicdani yük yaratacaktır. AKP-MHP ortaklığıyla geçen bu yüke biz ortak olmadık. Mecliste tüm görüşme aşamaları tamamlanarak yasalaşan bu kanunu en kısa sürede Anayasa Mahkemesi’ne taşıyacağız…” paylaşımı yaptı.