ULUSLARARASI HUKUKTA AYŞENUR'UN HAKKINI SAVUNACAĞIZ

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Batı Şeria'da İsrail askerleri tarafından öldürülen Ayşenur Ezgi Eygi hakkında yaptığı açıklamada, iç hukuktan kaynaklanan bir yetki ile Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının bu konuda soruşturma başlattığını, uluslararas hukuk anlamında da Ayşenur'un hakkını savunmaya devam edeceklerini söyledi.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Denizli Valiliğini ziyaretinde, Türkiye gündeminde yer alan Narin Güran cinayeti ve Batı Şeria’da İsrail askerlerince öldürülen Ayşenur Ezgi Eygi hakkında gazetecilere açıklamalarda bulundu. Diyarbakır'da Narin Güren cinayetinin soruşturmasında gelinen noktada 10 kişinin tutuklu olduğunu, 4 kişi hakkında ise adli kontrol kararı verildiğini ifade eden Bakan Tunç, Narin’in cansız bedeninden 91 doku örneği alındığını ve bu örneklerin İstanbul ve Diyarbakır Adli Tıp Kurumlarında incelendiğini, yapılan incelemelerin zaman alacağını kaydetti.

Tüm Türkiye’nin Narin Güran’ı öldürenlerin bir an önce bulunması ve yargı önünde hesap vermesi beklentisi içerisinde olduğunu söyleyen Bakan Tunç, “Şu anda adli soruşturma devam ediyor. Adli Tıp incelemeleri de devam ediyor. Burada delillerin tek tek titizlikle değerlendirilmesi ve incelenmesi gerekecek. İfadelerden yola çıkarak birtakım değerlendirmeler yapacak savcılarımız ama şunu özellikle istirham ediyoruz, soruşturma gizli ama tabii ifade tutanakları avukatlara verildiyse bunlar basında ve kamuoyunda televizyon ekranlarında değerlendirildiğini görüyoruz. Maalesef bazı değerlendirmeleri özellikle soruşturmanın selameti açısından sakıncalı olabileceğini de paylaşmak istiyorum. Burada soruşturmanın gizliliğini etkin bir soruşturma yapılabilmesi adli gerçeğin ortaya çıkarılması ve Narin kızımıza katledenlerin yargı önüne çıkarılıp kanunumuzdaki en ağır ceza ile çarptırılması hepimizin temennisi." dedi.

ANKARA CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞI SORUŞTURMA BAŞLATTI

Batı Şeria'da İsrail askerleri tarafından öldürülen Ayşenur Ezgi Eygi'nin hakkını savunacaklarını ifade eden Bakan Tunç, Ayşenur Ezgi'nin insan hakları savunucusu ve Türkiye vatandaşı olduğunu söyledi. Ayşenur Ezgi’nin öldürülmesine ilişkin ellerinde deliller olduğunu kaydeden  Tunç, Türkiye olarak Ayşenur Ezgi’nin hakkını savunmak için takiplerini sürdüreceklerini belirtti. Dışişleri Bakanlığı, MİT Müsteşarlığı ve Adalet Bakanlığı olarak koordinasyon sağladıklarını dile getiren Tunç, “Ankara Cumhuriyet Başsavcılığımız bu konuda soruşturma başlattı. İç hukuktan kaynaklanan bir yetkimiz var. Vatandaşımız yabancı bir ülke sınırları içerisinde yabancı bir şahıs tarafından şehit edildi. Bu sebeple buradan bizim vatandaşımızın hakkını korumamız ve suçu işleyenlerin cezalandırılmasıyla ilgili gerekli soruşturmaları başlatmamız gerekiyordu ve başlattık." diye konuştu.

"ULUSLARARASI HUKUK ANLAMINDA HAKKINI SAVUNACAĞIZ"

Uluslararası anlamda da yakalama kararları çıkartacaklarını ifade eden Tunç, "İç hukuk noktasındaki takiplerimizi sürdürürken diğer yandan uluslararas hukuk anlamında da Ayşenur’un hakkını savunmaya devam edeceğiz. Uluslararası adalet divanında devam eden davaya Ayşenur’un dosyasını da ibraz edeceğiz. Türkiye olarak oraya da katılmaya başvurmuştuk. Uluslararası ceza mahkemesinde devam eden soruşturmaya da Ayşenur’un dosyasını intikal ettireceğiz. Aynı zamanda insan hakları konseyine de başvurarak burada da Ayşenur’un katledilişi hakkında rapor düzenleyip uluslararası mahkemelerde delil olarak kabul edilmesini takip edeceğiz. Ama biz hemen acil olarak bu katillerin uluslararası yakalama kararını çıkartacağız. Ayşenur’un takipçisiyiz. Yarın Ayşenur’un cenaze töreni var. Cenazesi İstanbul’a getirildi. Oradan İzmir’e gönderilecek şu an otopsi işlemleri yapılıyor. Otopsi akşama doğru bitecek. Deliller bizim muhafaza edeceğimiz, soruşturmada kullanacağımız deliller. Yarın da Didim’de gerçekleştirilecek olan cenaze töreninden sonra Ayşenur’u ebediyete uğurlayacağız" ifadelerini kullandı.