TİCARETE DESTEK TÜKETİCİYE KALKAN

AK Parti Denizli Milletvekili Şahin Tin, imzacısı olduğu tüketicinin korunmasına dair kanun teklifinin haksız ticari uygulamalara son vereceğini, piyasayı disiplin altına alacağını söyledi. TBMM genel kurulunda konuşan Tin, tüketicinin cayma haklarını kolaylaştıracaklarını ifade etti.

Tüketicinin Korunmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM genel kurulunda görüşülüyor. Yasa teklifine ilişkin söz alan AK Parti Denizli Milletvekili Şahin Tin, imzacısı olan teklifin getireceği yeni düzenlemelerin ticari hayata destek vereceğini ve tüketiciyi koruyacağını kaydetti.

Dijital dönüşümün hızla ilerlediği bir süreç yaşandığını hatırlatan Tin, “Tüketici kredilerinde olduğu gibi konut kredilerine de hızlı erişim sağlıyoruz. Bu kapsamda, kredi veren ile tüketiciler arasındaki sözleşmelerin şekil şartı, bir bilişim veya elektronik haberleşme cihazı üzerinden gerçekleştirilecek ve tüketici kimliğinin doğrulanmasını içeren yöntemler yoluyla kurulabilmesine de imkân sağlanacaktır. Bu adım, yalnızca bireylerin finansmana erişimini kolaylaştırmakla kalmayacak, aynı zamanda ülkemizin ekonomik dinamiklerini de güçlendirecektir. Yasa ile tüketiciye kalkan, ticarete destek oluyoruz” ifadelerini kullandı.

DOĞRUDAN SATIŞ SİSTEMİ DÜZENLENİYOR

Dijital pazarın Türkiye’de 10 milyar liralık bir hacme sahip olduğunu kaydeden Tin başta kadınlar olmak üzere 2 milyon kişinin bu alandan geçimini sağladığını ifade etti. Tüketici ve satıcının doğrudan korunması, ticaretin sağlıklı işlemesi için bu sektörün yasal çerçevesini düzenlediklerini kaydeden Tin; “Hem tüketicilerimizi hem de gelir elde etmek isteyen doğrudan satıcılarımızı koruma altına alıyor, piyasanın daha sağlıklı işlemesini hedefliyoruz. Halk arasında saadet zinciri olarak bilinen ve yasadışı piramit satışlarla doğrudan satışlar arasındaki ayrımı belirleyerek, yasal olmayan piramit sistemlerin neden olduğu mağduriyetlerin önüne geçmeyi amaçlıyoruz” diye konuştu.

HAKSIZ TİCARİ UYGULAMAYA GEÇİT YOK

Düzenleme ile haksız ticari uygulamaların önüne geçmeyi hedeflediklerini belirten AK Partili Tin sözlerini şöyle sürdürdü:

*Doğrudan satış sisteminin temel ilkelerini belirliyoruz, sistemden ürün alan tüketicilerin bilgilendirilmesi ve cayma haklarının kullanım süreçlerini de kolaylaştırıyoruz.

* Kurallara uymayanlara yönelik caydırıcı idari para cezaları uygulamaya koyup, piyasa disiplinini sağlamayı amaçlıyoruz. Aldatıcı ve yanıltıcı reklamlara, haksız ticari uygulamalara karşı sert önlemler alıyoruz. Reklam Kurulu’nun uyguladığı para cezalarının caydırıcılığının artırılmasını hedefliyoruz.

* Kurula, ceza miktarını yasada belirlenen alt ve üst sınırlar arasında belirleme yetkisi veriyoruz. Mevcut cezalarla karşılaştırıldığında ise cezaları 10 kata kadar artırılabilme imkânı tanıyoruz. Tüketicilerimizi aldatıcı ve yanıltıcı reklamlardan koruma konusunda kararlıyız.

* Tüketicilerimizi koruyacak ve rekabetin bozulmasını engelleyeceğiz. Ticari reklam ve tüketicileri hedef alan haksız uygulamalara dair cezaları uzlaşma kapsamına alıyoruz.

* Böylelikle hem yargının iş yükünü azaltacak hem de kamu alacaklarının masrafsız ve hızlı tahsilini sağlamış olacağız.