"TERÖR ÖRGÜTLERİ KAOSTAN FAYDALANIYOR"

Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi ve Denizli eski milletvekili Ahmet Yıldız, BM Güvenlik Konseyi'nde düzenlenen Suriye oturumunda önemli açıklamalarda bulundu. Yıldız, PKK/YPG gibi terör örgütlerinin kaostan faydalanarak ayrılıkçı gündemlerini sürdürdüğüne dikkat çekti.

BM Güvenlik Konseyi'nde gerçekleşen Suriye oturumunda konuşan Yıldız, Orta Doğu'da artan şiddetin bölgeyi daha da istikrarsız hale getirdiğini vurguladı. Yıldız, "Gazze’deki ihtilafın daha geniş bir bölgeye yayılması artık bir risk değil, acı bir gerçek haline geldi" diyerek, bu durumun bölgeye etkilerinin ağır olacağına dikkat çekti. Yıldız, İsrail'in Gazze ve Lübnan'a yönelik saldırılarının Suriye üzerindeki ciddi etkilerinin de altını çizdi.

LÜBNAN'DAKİ SURİYELİ MÜLTECİLERİN DURUMU KÖTÜLEŞİYOR

Büyükelçi Yıldız, Lübnan'da yaşayan 750 bin Suriyeli mültecinin bu saldırılardan ciddi şekilde etkilendiğini ve mültecilerin Suriye’ye geri dönmek zorunda kaldığını belirtti. Bu durumun Suriye'deki insani krizle birlikte kırılgan yapıyı daha da zorlaştırdığına vurgu yapan Yıldız, uluslararası toplumun Suriye halkını yalnız bırakmaması gerektiğini söyledi.

"GERGİNLİK DAHA FAZLA ARTIRILMAMALI"

Bölgedeki krizin sadece Suriye’yi değil, tüm Orta Doğu’yu istikrarsızlığa sürüklediğini belirten Yıldız, "Tüm tarafların gerginliğin daha da artmaması için itidalli davranması gerekiyor" dedi. Suriye’de 13 yıldır süren iç savaşın milyonlarca insanın hayatını altüst ettiğini hatırlatan Yıldız, Suriye halkının siyasi özgürlükler, ekonomik çöküş, terörizm ve kötüleşen insani koşullarla mücadele ettiğini söyledi.

"TERÖR ÖRGÜTLERİ KAOSTAN FAYDALANIYOR"

Yıldız, Suriye'deki kaos ortamının en büyük mağdurlarından birinin bölgenin toprak bütünlüğü olduğunu belirtti. PKK/YPG gibi terör örgütlerinin, bu kaostan faydalanarak Suriye’nin toprak bütünlüğünü tehdit ettiğini ifade eden Yıldız, bu örgütlerin ayrılıkçı gündemleri doğrultusunda hareket ettiğini dile getirdi.

"TUSAŞ SALDIRISINI PKK GERÇEKLEŞTİRDİ"

Türkiye'nin PKK'nın bölgedeki faaliyetleri konusunda BM'yi defalarca uyardığını hatırlatan Yıldız, yakın zamanda TUSAŞ'a yapılan terör saldırısının da PKK tarafından gerçekleştirildiğine dair somut bilgilere ulaşıldığını açıkladı. Yıldız, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ve diğer ülkelerin Türkiye ile bu konuda gösterdikleri dayanışmaya teşekkür etti. Türkiye'nin, PKK ve onun uzantıları olan YPG/SDG’nin de terör örgütleri listesine eklenmesi gerektiğini belirten Yıldız, "Umarım bir sonraki toplantıda üye ülkeler, PKK ve uzantılarını terör örgütü listelerine eklerler" dedi.