‘TARIM, JEOPOLİTİK BİR MESELEDİR’

Gelecek Partisi Denizli Milletvekili Ün, Türkiye’de tarımsal üretimin terk edildiğini hatırlattı, “Tarım stratejik değil jeopolitik bir meseledir” dedi.

Gıda fiyatlarındaki artış ve Türkiye’nin tarım politikası Gelecek Partisi Denizli Milletvekili Sema Silkin Ün’ün öncelikli gündemi oldu. TBMM genel kurulunda söz alan Ün,  üreticilerin tarımsal üretimden çekilmeye başladıkları uyarısını yaptı, yeni düzenlemeler ile tarım sektörünün daha fazla desteklenmesini istedi.

Tarım sektörünü stratejik değil, jeopolitik bir mesele olarak gördüklerini kaydeden Ün, “Çiftçi ürettiğinden para kazanamıyor. Kazananlar ortada. Enerji maliyetleri fırladı, konuşan yok, hal kanununun çıkmasını ise kimse istemiyor. Bunlar eğer konuşulmuyorsa bunlara göz yumuluyor demektir ve mutlaka birilerinin çıkarı var demektir. Tarım politikalarındaki yanlışları daha ne kadar inkâr edecek, çözümü daha ne kadar öteleyeceksiniz? Maliyetler düşürülmez, üretici para kazanamazsa, aracılara çekidüzen verilmezse fiyatlardaki kaos engellenemez ve gıda fiyatlarında düşüş sağlanamaz” ifadelerini kullandı.

ÖNLEM ALINMASI GEREKİYOR

Hükümetin uyguladığı politikaların üreticiyi arazilerini satmaya ve tarımı terk etmeye zorladığını ifade eden milletvekili Ün şöyle konuştu:

* Tarımı terk eden, arazilerini satan politikaya, yaşlanan kırsal nüfusa karşı önlem almamız gerekiyor. * Üretim planlaması sadece neyin ekilip ekilmeyeceğine karar vermek değildir; destekleme politikası, dış ticaret politikası, su, iklim, bölgesel dengeler, ürünün işlenmesi, taşınması, aracı kurumlar ve daha birçok faktörün gözetilerek yapılması gerekiyor.

* Destekleme politikaları ise tam bir fiyasko hâline geldi. Tarım Yasası'na göre tarımsal desteklemeye ayrılacak bütçe gayrisafi yurt içi hasılanın yüzde 1'i ama bu hükme rağmen hiçbir zaman uygulanmadı.

* Nakliye, lojistik politikalarında da yine sıkıntılar var. Nakliye mesafelerini düşürecek bir planlamaya gidilmesi gerekiyor. Dış ticaret politikamız da yine yanlışlarla dolu. Fiyatı artan ürünlerin fiyatları ithalatla düşürülmeye çalışılıyor, ihracat yasaklarıyla da fiyat artışları önlenmeye çalışılıyor.

*Bu, kısa vadede belki fiyatları düşürüyor ama orta ve uzun vadede üretime ve üreticiye verdiği zarar nedeniyle üretici üretmekten vazgeçiyor. Tarım, bir ülke açısından stratejik değil, jeopolitik bir meseledir. Yarın hakkında konuşulacak bir tarım meselemiz kalmayabilir.