Adalet Bakanı Bozdağ, 14 yılda sadece 3 önergeyi zamanında cevaplamış

CHP İnsan Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca, 5 Nisan Avukatlar Günü nedeniyle yaptığı yazılı açıklamada hükümete güdümlü yargı, zedelenen adalet eleştirisi getirdi. Karaca, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın geçtiğimiz yıl ocak ayından itibaren verilen 2 bin 839 soru önergesinden sadece 139’unu yanıtlandığını bunların 3’üne zamanında yanıt verildiğini belirtti.

SELAMİ AYDIN

5 Nisan Avukatlar Günü nedeniyle yazılı bir açıklama yapan CHP İnsan Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, TBMM’de milletvekillerinin Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’a yönelttiği soru önergelerine yanıt alamadığını kaydetti. Karaca geçtiğimiz yıl 31 Ocak tarihinden itibaren 14 aylık zamanda 2 bin 839 soru önergesi verildiğini belirterek; “14 aylık zaman dilimi içerisinde zamanında cevaplanan soru önergesi sadece 3 tanedir. Süresi geçtikten sonra cevaplanan soru önergesi sayısı 139’dur. 2 bin 839 soru önergesinin 2 bin 608’i cevaplanmadığı için gelen kâğıtlarda ilan edilmiştir” ifadelerini kullandı.

‘BAKAN ÖNERGELERE CEVAP VERME ZAHMETİNE GİRMİYOR’
Karaca açıklamasında şunları kaydetti:
* 14 aylık dönemde Adalet Bakanı Bozdağ’a yönelttiğimiz 43 soru önergesine cevap vermedi, birinin ise ’15 günlük cevaplama süresi devam etmektedir” bilgisini paylaştı.

* Parlamenter sistemin denetim mekanizmalarını saf dışı bırakan saray rejiminin devlet bakanları soru önergelerimize cevap verme zahmetine girmiyor.

* Aynı tarihlerde toplam 89 soru önergesi ‘15 günlük cevaplanma süresi devam etmektedir’ kaydıyla TBMM sisteminde yer almaktadır.
* Zamanında ve süresi geçtikten sonra cevaplanan soru önergesi sayısı toplam 142’dir.
* Adalet Bakanlığı’nın soru önergesi cevaplama oranı yüzde 8,13’te kalmaktadır.

 ‘GÜDÜMLÜ YARGI ELEŞTİRİSİ’
Türkiye’de bağımsız yargıya olan inancın kaybolmaya yüz tuttuğunu, bunun sorumlusunun ise hükümet olduğunu belirten Karaca açıklamasında; “Yargıya güven ve inancın kaybolmasının sebebi güdümlü yargı, zedelenen adalet ve içi boş yargı paketleri ile hak ihlallerinin arttığı bir Türkiye yaratan AKP iktidarıdır” görüşlerine yer verdi.
Avukatlık mesleği ile ilgili olarak TBMM’de defalarca yasa teklifi, soru ve araştırma önergeleri verdiklerini hatırlatan Karaca; “Savunmanın haklarının gasp edilmesinin karşısında durmaya devam edeceğiz” açıklamasında bulundu.