Bölge Müdürüne Tehdit Ve Görevi Kötüye Kullanma Suçlaması

TEDAŞ 1. Bölge Müdürlüğü’nde kabul kurulu başkanı O.B. dağıtım şirketlerinin tamamlanmamış işlerini kabule zorlandığı, yapmadığı için sürgüne gönderildiğini öne sürerek Denizli Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu. Bölge müdürü tehdit ve görevi kötüye kullanmakla suçlandı, kamu zararı oluştuğu ileri sürüldü.

SELAMİ AYDIN

TEDAŞ 1. Bölge Müdürlüğü’nde elektrik mühendisi olarak çalışan, aynı zamanda dağıtım şirketleri yatırımlarının kabul ve kontrollerini gerçekleştiren kabul kuruluna başkanlık eden O.B., Denizli Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunarak Bölge Müdürü İ.Ş.’nin kendisine mobbing uyguladığını, tehdit ettiğini öne sürdü.

2022 yılında kurulda görev aldığını kendisinin şahit olduğu 4 başvuruda eksikler bulunmasına rağmen, firmalara yönetmelikte öngörülen süreden daha fazla süre tanındığını, kabul imzaları atmadığı için mobbinge maruz kaldığını ileri süren O.B. yaklaşık 2,5 milyon liralık kamu zararı oluştuğunu iddia etti. 

‘BİR AYLIK SÜRE 3 AYA ÇIKARILIYOR İDDİASI’

O.B’nin başsavcılığa yaptığı suç duyurusunda; “Yönetmelik gereği başvurusu yapılan işlerin bir ay içinde olumlu ya da olumsuz sonuçlandırılması gerekiyor. Fakat bölge müdürlüğü 31 Aralık’a kadar yetişmeyen işlerde 31 Mart’a kadar süre tanıyor. Bölge müdürünün baskısı ile keyfi bir uygulama yapılıyor. Her kabul başvurusu için işin kapsamına göre şirketlerden ücret alınıyor. Normal süreçte enerji verilmeyen kabuller reddediliyor. Reddedilen kabuller için şirket yeniden başvuru yapmak zorunda kalıyor. Bu durumda aynı iş için ilk alınan hizmet bedelinin yarısı kadar yeniden ücret alınıyor. Fakat süre uzatımı nedeniyle kamu bu ücreti tahsil edememiş oluyor” ifadelerine yer verildi.

‘EKSİKLERİ TUTANAKLA KAYIT ALTINA ALDIM’

O.B. henüz tamamlanmamış işlerin reddedilmemesi yönünde bölge müdürünün personele baskı yaptığını, ret durumunda genel müdür yardımcılarına ve daire başkanlarına şikâyet etmekle tehdit ettiğini savundu. Dilekçede ‘personel tayinini doğu bölgelerine almakla tehdit ediliyor’ denildi.

Kendi döneminde 4 işin tamamlanmadığını tespit ederek eksikleri tutanakla kayıt altına aldığını, ret tutanakları hazırladığını belirten O.B., “Üst yazı ile tutanakları onay amaçlı imzaya gönderdim. Bölge müdürü ‘görüşelim’ notu düşerek yazıyı geri gönderdi. Daha sonra beni geçici görevle 15 günlüğüne Adana’ya sürgün etti. Kalacak yer gösterilmedi, araçta yatmam söylendi” ifadelerini kullandı.

‘117 İŞİN REDDEDİLMESİ GEREKİRDİ’

2021 yılında dağıtım şirketlerinin 176 başvuru yaptığını bu işlerin 117’sinin reddedilmesi gerektiği belirtilen dilekçede; “Bu başvurular hataları düzeltilip ikinci kez müracaatta bulunmuş olsaydı kamu 2,5 milyon lira hizmet bedeli alacaktı. Bu bedel 21 bölge için hesaplandığında bir yılda 53 milyon lira kurum zararı ortaya çıkıyor” denildi.

Yatırım işlerine verilen ek sürelerin ‘devletten maaş alıp şirketlerin çıkarına hareket etmek’ olarak tanımlanan suç duyurusunda; “Bölge müdürü İ.Ş. hakkında tehdit ve hizmet nedeniyle görevi kötüye kullanma suçundan kamu adına soruşturma başlatılmasını talep ederiz” denildi.

‘KAMUDA LİYAKATA DİKKAT ÇEKTİ’

Diğer yandan soruşturmayı takip ettiklerini belirten CHP Denizli İl Başkanı Ali Osman Horzum kamuda liyakatin esas olması gerektiğini belirterek; “Devletin kurumlarında liyakatli insanların görevlendirilmemesi bu tür sonuçları ortaya çıkarıyor. 20 yıllık AKP iktidarında pek çok kamu kurumunda benzer isnatlarla, suçlamalarla karşılaştık. Kurumların itibarları zedelendi, hizmet üretmede yetersiz duruma geldiler. Bu olayın da takipçi olacağız. Kamu görevlilerinin devletin çıkarını en önde tutması gerekir. Fakat sıklıkla şirketlerin ya da kişisel beklentilerin öne çıktığını görüyoruz” ifadelerini kullandı.