Milletvekili Adayı Doğan: Köy Enstitüleri, Üretim Devriminin Lokomotifidir

Vatan Partisi Denizli Milletvekili adayı emekli öğretmen İbrahim Cüneyt Doğan, 17 Nisan 1940 yılında açılan Köy Enstitüleri'nin kuruluşunun 83. yıldönümü nedeniyle yaptığı açıklamada verimli işgücü ve erdemli yurttaş için eğitimin önemli olduğunu belirtti.

Köy Enstitülerinin Vatan Partisinin Üretim Devrimi Programının eğitim ayağı olduğunu ifade eden Doğan, "Köy Enstitüleri, üretim devriminin lokomotifidir. Üretim insanla yapılır. Bugün Türkiye ekonomisinin en büyük ihtiyacı, Milli Eğitimle sağlanacak nitelikli işgücüdür, insan kaynaklarının planlanması ve eğitilmesidir. Vatan Partisi, Milli Eğitimi anaokulundan başlayıp 13 yıl zorunlu ve kesintisiz uygulayacak; kalkınma planları ve istihdam planlaması doğrultusunda, öğrencinin yetenek ve ilgisine göre yönlendirileceği mesleki eğitime büyük ağırlık verecektir." dedi.

Eğitimde eşitlik ve arkadaşlık ruhu

Milli eğitimin diğer temel amacının, erdemli Cumhuriyet yurttaşı yetiştirmek olduğuna işaret eden Doğan, "Bencil ve çıkarcı değil, vatanına ve milletine bağlı, dürüst, ahlaklı, çalışkan, elsever, varlığını Türk varlığına adayan bir gençlik yetiştirmek, eğitimin yakıcı görevidir. Bu amaçla Milli Eğitim sistemimizi yediden yetmişe bütün yurttaşlarımızı eğitmek için yeniden planlıyoruz. Eğitimde eşitsizlikleri kaldırıyoruz ve fırsat eşitliği getiriyoruz. İlköğretimde siyah önlük beyaz yakayla bütün öğrencileri birleştiren, eşitleyen, dayanışma ve arkadaşlık ruhunu pekiştiren Cumhuriyet Sistemini ayağa kaldıracağız. Anaokullarından üniversitelere kadar özel okulları kamulaştıracağız. Tarikat ve cemaat eğitimine son vereceğiz.  Öğrencinin barınma, beslenme, ders araçları ve kültür ihtiyaçlarına çağdaş ölçülerde yanıt veren parasız eğitim sistemini getireceğiz. Köy Enstitüleri ve Halk Evleri gibi Cumhuriyetin örnek eğitim kurumlarının kazanımlarını, zamanımızın ihtiyaç ve olanaklarına göre canlandıracağız." ifadelerine yer verdi.