DENİZLİ EVLİYALARI (21)
Kıymetli Yeni Olay Gazetesi okuyucularım! Sizlere bu "RAMAZAN-I ŞERİF" Ayı'nda "DENİZLİ VE ÇEVRE İL EVLİYALARINDAN" bir nebze olsun anlatacağım. DENİZLİ EVLİYALARI ile ilgili yazımın yirmibirincisi ile sizlerle birlikte olmanın mutluluğu içerisindeyim. Önceki yazımızın Devamı:
28-ERENLER TÜRBESİ HİSAR MAHALLESİ/ DENİZLİ:
Denizli Merkezefendi İlçesi Hisar Mahallesi içinde cami karşısında ve ana yol üzerindedir. Daha evvel taş yapılı türbe iken yıkılmış, yerine 1988 yılında bugünkü halindeki bina beton, küçük, tek odalı, dört köşe, kiremit çatılı, tek küçük pencereli olarak köy halkının yardımları ile yaptırılmış binadır. Bahçesiz 12 metrekarelik bir alanda olan türbenin bakım ve onarımı ile halen, mahalle idare heyeti ilgilenmektedir. 1989 yılında kiremit çatı kaldırılarak kubbeli hale dönüştürülmüştür. Kitabesi bulunmamaktadır. Hakkında basılı ve yazılı kaynaklarda bilgi bulunmayan ve araştırmalarda da yeterli malumat bulunmadığı için, "Erenler Dedesi" olarak anılan zatın yedi kardeşlerden olduğu söylenir. "Erenler Dedesi" mahalle insanları tarafından :-Hayır ve Adak işleri yapmak, -Dua etmek amaçlarıyla ziyeret edilmektedir.
29-DENİZLİ-BAŞKARCI MAHALLESİ'NDEKİ ERENLER TÜRBESİ:
Ayrıca, Denizli Merkez Başkarcı Mahallesi'nin Ornaz Yolu üzerinde yol kenarında başka bir "Erenler Türbesi" bulunur. 1982 yılında eski taş duvarları yıkılmak suretiyle üzeri Lamarina kaplamalı ve biriket yapı olarak esaslı tamir edilmiştir. Dört köşe, tek odalı, basit, mimari özelliği bulunmayan binanın duvarları sıvasız, bakımı yeterli değildir. Sergisiz olan türbenin küçük bir bahçesi olup, bahçede palamut ağaçları bulunur. Mahalledeki kapı numarası 213'dür. Türbedeki mezarın uzunluğu 3 metredir. Kitabesi yoktur. Yakın çevre halkınca "Eren" olarak adlandırılan zatın, açık kimliği hakkında kesin bilgi olmamasına rağmen, Yeşilköy (Gerzele) Mahallesi'ndeki türbesinde yatan "Servergazi" ile birlikte 7 kardeşlerden olduğu söylenmektedir. Çevre halkınca "Erenler":-Hayır ve Adak işlerini eda etmek,-Dua etmek, dilek dilemek,-Keşkek Yapmak, amaçlarıyla ziyaret edeilir. Ramazan Aylarında türbe içinde devamlı ışık yakılır.
30-ALİ KAHYA TÜRBESİ / DENİZLİ :
Denizli Merkez İlbadı Mahallesinde'ki eski mezarlık içinde, mezarlık idari binaları yanındadır. Dört köşe, beton harçlarla taş ve tuğladan yapılmış, tek odalı, geniş, tek geniş pencereli, dört köşe çatılı, kiremit örtülü, bakımlı, kilim ve hasır srgili, tavanı içten duralit kaplamalı, her hangi bir süsleme sanetı ve mimari özelliği bulunmayan bir yapıdır. Türbe içindeki kabirin başındaki mezar taşında Osmanlıca mermer kabartmalı olarak hak edilmiş, 11 satırlık Derviş Ali Ağa'ya ait kitabe ve meali aşağıya aynen alınmıştır: 1-Ata'ü Bahr hakkın yok menarı, 2-Gark ola Mucine cerham gubarı, 3-Ne denlü tu'lü ömrün olana mamur, 4-Dağıdır bir gün ecel rüzgarı, 5-Gör halimi, dua kılanlar olsun, 6-Muhibbi hak Rasülü Çarıyaridi, 7-El merhum vel mağfur, 8-Hadımü'l fukara'i şehr-i Germiyan, 9-Zade Derviş Ali Ağa, 10-Ruhu için Fatiha, 11- H. 1289 / M. 1872. Gerek kitabesinde ve gerekse haricen yaptığımız araştırmalardan türbede medfun zatın Denizli Pamukkale İlçesi Kayalık Mahallesi'nden Ali Kahya adıyla anılan, zamanının iyilik timsali, hayır ve hasenat sahibi, yetişmişlerden, Germiyanzade sülalesine mensup, muhtaçlara daima iyilik ve yardımlarını esirgememiş ve H. 1289 / M. 1872 yılında vefat eden Derviş Ali Ağa olduğu tesbit edilmiştir. Devam edecek.
Diğer Yazılar