ÇAL TARIM ÜSSÜ OLUYOR
Muhabirlerimiz Atanail Altınoluk, son zamanlarda gerek tarım gerek belediye hizmetleri anlamında adından sıkça söz ettiren Çal Belediye Başkanı Fethi Akcan’ın misafiri oldu. Tarım alanında Türkiye’nin önde gelen belediyelerinden biri olduğunun altını çizen Akcan, kırsal kesimden şehre olan göçün önüne geçmek istediklerini söyledi
Atanail Altınoluk: Başkanım Bu aralar sıkça gündemde olan TarımKent Projesini uygulayan ilk belediyelerden birisiniz. Bize biraz bununla ilgili bilgi verir misiniz?
Fethi Akcan: Çal’da en büyük projelerden bir tanesi Tarım Kent Projesi. Türkiye’de hemen hemen ilk defa uygulanan bir proje. Bu projenin amacı bütün tarım ürünlerinin olduğu ama kaliteli ve bilinçli bir şekilde yetiştirilmiş, toprağı öldürmeyen, doğayı zehirlemeyen ve Tarım Bakanlığı’nın kontrolündeki yurtdışına ihraç edildiğinde kalıntının olmadığı, ilaç ve gübrelerin kullanıldığı bir üretim bandı oluşturabilmek.
Atanail Altınoluk: Tarım Kent Projesi ne zaman başladı?
Fethi Akcan: Tarım Kent Projesi geçen sene yayla seracılığı ile birlikte başladı. Yayla seracılığı domatesten sonra silor salatalık üzerinde devam ediyor.
Atanail Altınoluk:Seralarda hangi ürünler yetiştiriliyor?
Fethi Akcan: Yeni ihracata gidecek kavun üretimi var. Bunun yanı sıra üreticilerimize denemelik yeşil nacır ektirdik. Belediye olarak 200 dönümlük alanda hem iç piyasaya hemde dış piyasaya giden sivri, sarı çarli, yeşil çarli, üç burun, dolmalık, kapya türlerinde 6 biber çeşidi ve domates ektiriyoruz. Yaklaşık 100 dönümde vatandaş dikiyor. Birkaç ürün daha bunlara ilave olacak. Bunların yanında üzün, bamya, ayçekirdeği,mısır, anason var. Daha değişik sebze türleride ekleyip tarım kenti oluşturabilmek istiyoruz. Daha sonra ise çiçek üretimine doğru yol alacağız. Çiçek üretiminin daha fazla karı olsada, üretimi çok zor ve çok daha zahmetli bir iş. Biz bunu öğrenirsek insanları da oraya yönlendirebiliriz. Lalesinden sünbülüne kadar bahçe bitkilerinin hemen hemen hepsinin yetiştiği bir yer. İklim olarakta çok güzel Çal. 800 rakımlarında, toprağı çok zengin ve verimli. Bakir ve çoraklaşmamış topraklar olduğu için üretim daha iyi oluyor. Bunların yanında sarımsakla ilgili bir çalışmamız var şimdi .
Atanail Altınoluk: Çal’da yeni başlayacak çekirdeksiz karpuz üretimini herkesin dilinde. Serada yetişecek olmasının zararı var mı?
Fethi Akcan: Hiçbir zararı yok. Tamamıyla yerli karpuz tarlaya nasıl dikiliyorsa, çekirdeksiz karpuzda da dikip, gübre ve ilacını veriyorsun. Bunlar hibrit tohum. Hiç çekirdek yok değil. Tam olgunlaşmamış belli olmayan, içinde bir ya da iki tohum olan, o da işe yaramayan çekirdekler. Deneme için 70 dönümlük çekirdeksiz karpuz yetiştirmeye başlayacağız. Özellikle Antalya’da bunlar çok meşhur. 7-8 tane büyük fidecimiz, üreticimiz var. Burada hem tohum denemeleri yapıyorlar, hemde yurtdışından gelen tohumlarla ilgili çalışmalar yapıyorlar. Bizde bu fideleri Antalya’dan bir fırma vasıtasıyla aldık. Firmamız aynı zamanda bu üretimi burada destekliyor.
Atanail Altınoluk: Çiftçi ürettiği ürünlerin satışını nasıl yapıyor?
Fethi Akcan: Belediyemizde 2, Ziraat Odası bünyesinde 3 yetkili mühendislerimiz belediyenin Başdanışmanı önderliğinde tek tek kontrolüyle, üretimiyle ve pazarıyla ilgileniyor. Benim üreticim “Ben bu ürettiğim ürünleri nereye satacağım” demeyecek. Halcilerle toplantımız oldu. Kim nerde, ne kadar, ne alacağı konusunda konuşuldu. Çiftçimiz kaliteli mal üretecek, satması bizden olacak.Türkiye’de de bu bir ilk. Fide, gübre,zehir hepsini bizim arkadaşlar ayarlıyor. Çiftçimize sadece dikip üretmek kalıyor. Böyle bir konsept oluşturduk. Tabii ki daha yeniyiz. 1 yıllık bir süreç . Bu projenin üstüne her yıl biraz daha koyarak daha çok profesyonelleşeceğiz. Bu profesyonellikle birlikte 3-5 yıl sonra ise daha farklı ürün desenlerine kavuşacağız.
Atanail Altınoluk: Çiftçi hangi ürünü üreteceği konusunda nasıl karar veriyor?
Fethi Akcan: Üreticilerimiz kendi isteklerine göre üretim yapmıyor.Danışman arkadaşlarımızın tavsiyesi doğrultusunda domates, patlıcan, biber, salatalık çeşitlerinin üretilmesi için 800 metre karelik belediye adına ARGE serası oluşturduk. ARGE serası Türkiye’de bir ilk oldu. Bu serada insanlarımıza hangi ürünün daha iyi olduğu, hangi ürünün daha kaliteli çıktığı, hangi ürünlerin yapılması gerektiği konusunda ve hastalıklara daha dayanıklı olan ürünleri gösterebileceğimiz bir sera. Üreticilerimize bir yol haritası çiziyoruz. Bizler araştırıyoruz ve çiftçilerimize o dönemde hangi üründen daha iyi verim alınacaksa onu dikip, ekmelerini söylüyoruz. Bu yıl bu üretim başarılı olursa ihracatçı arkadaşlarımız buranın biber ve sebze cenneti olacağını söylüyor.
Atanail Altınoluk: Kırsal yerlerden kentlere çok fazla göç veriyoruz.Bu projeyle bunun önüne geçilebilecek mi?
Fethi Akcan: Amacımız buradaki göçü durdurmak. Ben insanların doğduğu yerde doyarsa daha mutlu bireyler olacağına inanıyorum. Bu nedenlede insanların karnının burada doyması için tarım kenti projesini oluşturduk. Hedefimiz de 2020 yılının sonuna gelidğinde, seracılıkta ve açığa ekilen sebzelerden Çal’a 70-80 milyon girdiyi sağlamak. İnşallah bu yıl 6-7 milyon girdi sağlayacağız. Daha sonra katlaya katlaya göç vermeden ilerlemeyen ve mutlu bir insan topluluğu oluşturmayı hedefliyoruz.
Atanail Altınoluk: Projeye kaç dönümle başlandı?
Fethi Akcan: Geçen sene 43 dönümle başladık. Gelecek seneyle ilgili çok fazla talep var. 600-700 dönüm daha ilave olacak.
Atanail Altınoluk: Belediye olarak farklı projeleriniz var mı?
Fethi Akcan: Bir tane meydan yapıyoruz şu anda. Meydan da kültür merkezi olacak. İçinde dükkanların, düğün salonunun, konferans salonunun, bir tane sergi salonunun, 2000 kişilik bir anfinin, gençlik merkezinin ve tören alanının ve otoparkının olduğu 12.000 mertre karelik alanda meydan ve kültür merkezi önceliğimiz devam ediyor . Yaklaşık yüzde 60 oranında tamamlandı. Ağustos’ta bitirip, Eylül ayındaki Bağbozumu Şenliği’nde açılışını yapmak istiyoruz. Bunun yanında bir tane mesire alanımız var. Bir tane daha mesire alanı projemiz var. Sezon bittikten sonra Ekim ya da Kasım ayında ona başlayacağız. Orayı da çok güzel bir hale getireceğiz. Şu anda resmi prosedürleri biten yüzme havuzu, aqua park ve kır düğün salonunun olduğu bir konseptimiz var. İnşallah önümüzdeki ay o projemiz başlayacak. Bir pazaryeri projemizde var. Prosedürler sebebiyle geç kalındı fakat önümüzdeki ay onu yapacağız. Huzurevimiz bitti. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na devrettik. Onun açılışını bekliyoruz. Birkaç yerde pazaryeri yapımı devam ediyor. Bu sene sonunda onlarında açılışlarını yapacağız. Belediye hizmet binasından, 33 kişilik misafirhanemize, pazaryerlerine kadar çalışıyoruz.