VAKALARDA ARTIŞ DEVAM EDİYOR
PAÜ Hastaneleri Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı’ndan Prof. Dr. Gamze Gököz Doğu, 1-7 Nisan Kanser Haftası kapsamında yaptığı açıklamada, erken teşhisin ve kanser taramalarının önemine dikkat çekti.

Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Hastaneleri Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gamze Gököz Doğu, 1-7 Nisan Ulusal Kanser Haftası dolayısıyla bir açıklama yaptı. Kanserin sadece fiziksel değil, sosyal, psikolojik ve ekonomik boyutları olan ciddi bir hastalık olduğunu belirten Prof. Dr. Gököz Doğu, farkındalık çalışmalarının bu hastalıkla mücadelede kritik rol oynadığını vurguladı.
1956 yılından bu yana her yıl 1-7 Nisan tarihleri arasında kutlanan Kanser Haftası’nın, kanserle mücadelede bilinç oluşturmayı amaçladığını ifade eden Prof. Dr. Gököz Doğu, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre 2040 yılında dünya genelinde 29,9 milyon yeni kanser vakasının ortaya çıkmasının beklendiğini ve 15,3 milyon insanın bu hastalık nedeniyle hayatını kaybedeceğinin öngörüldüğünü belirtti.
KANSERİN YÜZDE 90’I ÇEVRESEL FAKTÖRLERE BAĞLI
Kanserin önlenebilir ve erken teşhisle tedavi edilebilir bir hastalık olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Gamze Gököz Doğu, kansere bağlı erken ölümlerin yüzde 30-35’inin tarama programları sayesinde önlenebileceğini söyledi.
Kanserin oluşumunda birçok faktörün etkili olduğunu belirten Prof. Dr. Gököz Doğu, “Kanserin yüzde 90’ı çevresel, yüzde 10’u ise genetik faktörlerden kaynaklanmaktadır. Çevresel faktörlerin iyileştirilmesiyle kanserlerin yüzde 30-50 oranında önlenebileceği bilinmektedir” dedi.
Özellikle sağlıklı beslenme, tütün ürünlerinden uzak durma, fiziksel aktivitenin artırılması, alkol kullanımının azaltılması ve ultraviyole ışınlardan korunmanın kansere yakalanma riskini önemli ölçüde düşürdüğünü vurgulayan Prof. Dr. Gököz Doğu, mesleki ve çevresel zararlı maddelere maruziyetin önüne geçilmesinin de hastalığın önlenmesinde etkili olduğunu belirtti.
KANSER TARAMALARI HAYAT KURTARIYOR
Türkiye’de meme, kalın bağırsak ve rahim ağzı kanserleri için tarama programlarının yürütüldüğünü belirten Prof. Dr. Gamze Gököz Doğu, prostat ve akciğer kanseri için de belirli durumlarda tarama yapıldığını söyledi.
Erken teşhisin hayat kurtardığını vurgulayan Prof. Dr. Gököz Doğu, “Bilgi eksikliği, korku ve ihmal nedeniyle teşhis geciktiğinde tedavi zorlaşmaktadır. Bu nedenle kanser taramalarını düzenli olarak yaptırmak büyük önem taşımaktadır” dedi.
KANSERLE MÜCADELEDE BİLİNÇLENDİRME ÖNEMLİ
Kanserle mücadelede farkındalık oluşturmanın kritik bir strateji olduğunu ifade eden Prof. Dr. Gamze Gököz Doğu, her yıl 1-7 Nisan tarihleri arasında düzenlenen etkinliklerle halkın bilinçlendirilmesinin hedeflendiğini söyledi.
Pamukkale Üniversitesi Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı olarak sadece Denizli’ye değil, çevre illerden gelen hastalara da hizmet verdiklerini belirten Prof. Dr. Gököz Doğu, son bir yılda 72.570 poliklinik başvurusu yapıldığını ve bu hastalardan 4.745’ine yeni kanser tanısı konduğunu ifade etti.
Bu yıl "Kanser Değil Sen Güçlüsün" sloganıyla farkındalık çalışmaları yürüttüklerini belirten Prof. Dr. Gamze Gököz Doğu, kanserle mücadelenin yıl boyunca devam etmesi gerektiğini vurguladı.