MİDESİ AĞZINDAYDI SAĞLIĞINA KAVUŞTU
Yemek borusunun 30 santimetrelik kısmı olmayan kanserli hasta PAÜ’de midesi yukarı çekilerek sağlığına kavuşturuldu.

İlginç vaka geçtiğimiz aylarda 51 yaşındaki Emine Ünlü’nün yemek yiyememe şikayeti üzerine ortaya çıktı. Aydın’ın Karacasu İlçesi’nden Pamukkale Üniversitesi Hastaneleri’ne müracaat eden Ünlü’ye yapılan endoskopide, yemek borusunda kitle olduğu belirlendi. Kitlenin kanserli olduğunun ortaya çıkması ile birlikte 6 kür kemoterapi ve bir ay boyunca da radyoterapi tedavisi uygulandı.
CERRAHİ MÜDAHALE PLANLANDI
Sürece ilişkin bilgi veren PAÜ Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Hamza Çınar yemek borusu kanseri olması nedeniyle cerrahi müdahaleye karar verdiklerini belirterek şu ifadeleri kullandı: “Bu zor ve riskli ameliyat, Gastroenteroloji Cerrahisi Uzmanı olarak benim önderliğimde yapıldı. Ancak Göğüs Cerrahisi Dr. Öğr. Üyesi Gökhan Öztürk’ün yardımlarıyla göğüs kafesi açılarak gerçekleştirildi. Halk arasında ‘midesi ağzında’ denir, bu hastamızın gerçekten de öyle. Hastamızın 30 cm yemek borusu yoktu. Biz, mideyi de yemek borusu gibi yukarı çektik ve bağladık böylece güzel bir ameliyat oldu. Gerçekleştirdiğimiz ameliyatla kanserli yemek borusu ve çevresindeki bezeler temizlendi. Yaptığımız ameliyat, hem yemek borusunu çıkartmak oldu hem de etraftaki bezeleride toplamak oldu. Böylece hastalık etrafa yayılmış olsa bile onları topladığımız için ilerde kendini tekrarlama şansını kaybetti. Hastamız şuan gayet iyi, yaklaşık 1 aylık süre geçti. Yemek yiyip içebiliyor ve herhangi bir ek tedaviye gerek kalmadı. Hastanın ameliyat sonrası durumu başarılı ve normal yaşamına dönmüş durumda”
HASTALIK GEÇ DÖNEM BELİRTİ VERİR
Çınar yemek borusu kanseri ile ilgili yaptığı açıklamada ise “Özofagus kanseri genellikle geç dönem belirti verir. Kanser belirli bir büyüklüğe ulaşıp yemek borusunu tıkamaya başladığında; kilo kaybı, yutma güçlüğü, ağrılı yutma, yemeğin boğazda takılma hissi, kusma, sırt ağrısı ve boyun bezeleri ile kendini gösterebilir. Yemek borusu kanseri erken bulgu vermediği için halk arasında sessiz katil olarak adlandırılır. 60 yaş ve üzeri bireylerde özofagus kanseri gelişme riski yüksektir ve erkeklerde daha fazla görülür. Tütün ve tütün ürünlerinin kullanımı ve radyasyona maruz kalma, yoğun alkol tüketimi, besinlerin son tüketim tarihinden sonra tüketilmesi, çiğ gıda ve tütsülenmiş et tüketilmesi, çok sıcak besinlerin tüketilmesi gibi durumlar özofagus kanseri gelişme riskini artırır. Hastada özofagus kanseri şüphesi varsa tanı koymak için birçok tetkik yapılabilir. Endoskopi, bilgisayarlı Tomografi, Ultrason, MR, PET gibi görüntülenme tetkikleri yapılarak tanı konulabilir. En önemli tanı aracı endoskopidir. Endoskopi ile özofagus incelenir ve gereğinde biyopsi alınır” ifadelerini kullandı.