ÖZTÜRK’TEN AŞI ÇAĞRISI

Denizli İl Sağlık Müdürü Uz. Dr. Berna Öztürk, Dünya Aşı Haftası’nda aşılamanın önemine dikkat çekti, yeni aşı uygulamalarını duyurdu.

Denizli İl Sağlık Müdürü Uz. Dr. Berna Öztürk, 24-30 Nisan tarihleri arasında kutlanan Dünya Aşı Haftası dolayısıyla açıklamalarda bulundu. Aşılamanın her yıl milyonlarca hayat kurtaran en etkili ve düşük maliyetli sağlık müdahalelerinden biri olduğunu belirten Öztürk, hafta boyunca aşı bilincinin artırılması ve bulaşıcı hastalıklardan korunmanın önemine vurgu yapılacağını ifade etti.

AŞILAMANIN HAYATİ ROLÜ

Aşılamanın toplum sağlığı için kritik bir öneme sahip olduğunu vurgulayan Uz. Dr. Berna Öztürk, “Dünya Aşı Haftası’nın amacı aşılamanın önemi hakkında toplumsal farkındalığı artırmak ve daha fazla çocuğun ve yetişkinin aşıyla önlenebilir hastalıklardan korunmasını ve bu hastalıklardan kaynaklanan sorunların ve ölümlerin önlenmesini sağlamaktır. Dünya Sağlık Örgütü tarafından bu senenin teması ‘Herkes için aşılama insanlık için mümkün’ olarak belirlenmiştir. Aşı haftası, bağışıklamanın başarılarını kutlamak, kurtarılan hayatlar üzerindeki etkisini vurgulamak ve rutin aşılama çalışmalarını güçlendirmeye yönelik çabaları desteklemek için önemli bir fırsat sağlamaktadır. Ülkemizde bu yıl ayrıca, Ulusal Çocukluk Dönemi Aşılama Takvimimiz ile risk gruplarından gebelik dönemi aşılamalarında uygulamaya konan yenilikler mevcuttur. 1998’den beri uygulanan hepatit B aşısı ile 2008’den beri uygulanan 5 bileşenli karma aşıyı bir araya getiren 6 bileşenli karma aşı, Nisan 2025 tarihi itibariyle ülkemizde uygulanmaya başlanmıştır. Anneyi ve yenidoğanı, tetanos ve difteri hastalıklarından korumak amacıyla hâlihazırda gebelere uygulanmakta olan tetanos ve difteri aşılarına yine 2025 Nisan itibariyle boğmaca aşısı bileşeni de eklenmiştir” dedi.

ÖZTÜRK’TEN AŞI ÇAĞRISI

TÜRKİYE’DE GENİŞLETİLMİŞ BAĞIŞIKLAMA PROGRAMI

Türkiye’de 1981 yılından bu yana uygulanan Genişletilmiş Bağışıklama Programı kapsamında çocukluk çağı aşı takviminde 13 hastalığa karşı aşı yapıldığını belirten Öztürk, “Bu aşılar Dünya Sağlık Örgütü tarafından onaylanan İyi Üretim Prosedürleri kurallarına uygun üretilmiş ve uluslararası referans laboratuvarlarında test edilmiş aşılardır. İlimizde 2024 yılında Genişletilmiş Bağışıklama Programı kapsamında yaklaşık 287 bin doz aşı uygulanmıştır. Aşı sadece bebek ve çocukların değil, yetişkinler, risk grubu hastalıklara sahip kişiler (diyabet, KOAH, astım, immün yetmezlik, kanser vb.), bazı meslek grupları (sağlık personeli, asker, arama kurtarma personeli, kanalizasyon işçileri, kuaför, berber gibi), tetanos riskli yaralanmalar, kuduz riskli ısırıklar ve gebeler için de büyük bir önem taşımaktadır. Sonuç olarak çocuklarımızın aşılarını yaptırmak için sağlık kuruluşlarına başvuralım. Sağlıklı bir toplumun gereği için aşılanma hizmetinin vazgeçilmez olduğu bilinciyle yakınlarımıza da aşının önemini anlatalım. Aşılama her çocuk ve birey için yaşamsaldır. Gönül rahatlığıyla çocuklarımızı aşılatalım” şeklinde konuştu.