MESANE KANSERİNDE ERKEN TANI HAYAT KURTARIYOR

Prof. Dr. Gamze Gököz Doğu, Mayıs ayının Mesane Kanseri Farkındalık Ayı olması dolayısıyla yaptığı açıklamada erken teşhisin önemine dikkat çekti.

Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Hastaneleri Onkoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gamze Gököz Doğu, Dünya Mesane Kanseri Farkındalık Ayı kapsamında yaptığı açıklamada, mesane kanseri hakkında önemli bilgiler verdi. Özellikle sigara kullanımının bu hastalıktaki temel risk faktörü olduğunu vurguladı.

Prof. Dr. Gököz Doğu, açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

“Mayıs, Dünya Mesane Kanseri Farkındalık Ayı'dır ve bu az tanınan kanser hakkında farkındalık yaratmaya adanmış bir zamandır. Kanser konuşmalarının ön saflarında olmasa da, mesane kanseri küresel olarak en sık teşhis edilen dokuzuncu kanserdir. Erken teşhis, başarılı tedavi ve yaşam kalitesinin iyileştirilmesi için çok önemlidir.”

MESANE KANSERİ ERKEKLERDE DAHA SIK GÖRÜLÜYOR

Mesane kanseri teşhis oranlarına da değinen Prof. Dr. Gököz Doğu, bu hastalığın dünya genelinde her yıl 330 bin erkek ve 100 bin kadına tanı konulduğunu belirtti. Erkeklerde 7’nci, kadınlarda 19’uncu sırada yer alan bu hastalığın Türkiye’de erkeklerde 4’üncü, kadınlarda ise 13’üncü sırada olduğunu ifade etti. Doğu, “Tanısı konulan her 10 mesane kanserinin yaklaşık yedisi, mesane kanserinin yüksek oranda tedavi edilebilir olduğu erken evrede ortaya çıkmaktadır. Mesane kanseri, vücuttaki her organda olabildiği gibi aşırı, kontrolsüz ve organdaki normal hücrelerin yerini alacak şekilde hücre çoğalmasının mesanede olmasıyla karakterli bir kanser türüdür” diye konuştu.

KADINLARDA GÖRÜLME SIKLIĞI ARTIYOR

Mesane kanserinin genitoüriner sistemde en sık görülen ikinci kanser olduğunu belirten Prof. Dr. Gököz Doğu, kadınlardaki görülme sıklığının sigara içme oranının artmasıyla yükseldiğini söyledi. Ortalama tanı yaşının 65 olduğunu ancak mesleki maruziyet nedeniyle bu yaşın düşmeye başladığını da sözlerine ekledi.

SİGARA EN ÖNEMLİ RİSK FAKTÖRÜ

Sigaranın mesane kanseri gelişiminde en önemli risk faktörü olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Gököz Doğu, şu açıklamalarda bulundu:

“Mesane kanserinin nedenlerine bakıldığında kanıtlanmış ilk etken hiç kuşkusuz sigara kullanımıdır. Sigara kullananlarda mesane kanseri gelişimi 2 kat artmaktadır. Kullanılan sigaranın miktarı ve kullanım süresi de bu riski doğrudan etkilemektedir. Sigara ve diğer tütün ürünlerinin kullanımı, idrarda zararlı kimyasalların birikmesine sebep olarak mesane kanseri riskini artırabilir.”

MARUZİYET VE GENETİK FAKTÖRLERE DİKKAT

Prof. Dr. Gököz Doğu, sigara dışında mesane kanseri riskini artıran diğer etkenleri şu şekilde sıraladı:

“İleri yaş, beyaz ırk, erkek cinsiyet, arsenik ve boyar madde, kauçuk, ayakkabı ve deri tekstil ürünleri üretiminde kullanılan kimyasallar gibi belirli kimyasallara maruz kalma, aile genetiği, kronik veya tekrarlanan idrar enfeksiyonları ya da enflamasyonları (sistit), uzun süreli idrar sondası kullanımı gibi durumlar yassı hücreli mesane kanseri riskini artırabilir.”

EN SIK GÖRÜLEN BELİRTİ: AĞRISIZ KANLI İDRAR

Mesane kanserinde en yaygın ilk belirtiye de değinen Prof. Dr. Gököz Doğu, şunları söyledi:

“Mesane kanserli hastada çok tipik olan ve çoğunlukla tek başına olan ilk belirti, idrardan ağrısız pıhtılı (hastalar tarafından pelte pelte diye de tarif edilir) kan gelmesidir. Bu durum hastalarda korkuya neden olur ve bu nedenle genellikle doktora başvururlar.”

Prof. Dr. Gököz Doğu, diğer belirtileri ise şöyle sıraladı:

“Sık sık idrara çıkma, ağrılı idrar yapma, acil idrara gitme gibi şikayetler olabilir. Ayrıca idrar tahlilinde kan hücresinin görülmesiyle ya da karna yapılan bir ultrasonda tesadüfen mesane kanseri saptanabilir. Hastalık ilerlemişse kemik ağrıları, öksürük, balgam gibi akciğer şikayetleri veya böğür ağrısıyla da belirti verebilir.”