MANTAR TÜKETİMİNE DİKKAT
PAÜ Öğretim Üyesi Gizem Sultan Açıkgöz,özellikle doğadan toplanan mantarların tüketimine dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı, mantar zehirlenmelerinin arttığını kaydetti.

Bahar ayları ile birlikte mantar tüketiminde de artış görüldü. Bununla birlikte mantardan zehirlenme vakalarının sayısı da arttı. Pamukkale Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Gizem Sultan Açıkgöz vatandaşları özellikle doğadan toplanan mantarların tüketilmesi konusunda dikkatli olmaya çağırdı.
İç Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Açıkgöz yaptığı açıklamada: “Mantarlar sofralarımızda sıkça kullandığımız bir besi grubudur. Güvenli olması sebebiyle çoğunlukla kültür mantarları tercih edilmektedir, ancak özellikle kırsal alanlarda lezzetli ve yenilebilen mantar türleri de mevcuttur. Bu türler bahar aylarında yağış, güneş ışığı, toprak ve sıcaklık koşullarının uygun hale gelmesiyle, doğada sıkça görülmeye başlanır. Ancak bu mantarlarla görsel benzerlik gösteren, ayrımının çok zor yapılabildiği ve oldukça zehirli olan mantar türleri de mevcuttur. Bu zehirli mantar türlerinin zehirsiz sanılıp yenmesiyle, içerdiği toksinlerin sebep olduğu ciddi sağlık sorunları hatta ölüm meydana gelebilmektedir. Sirkede bekletilerek, pişirilerek, taze, kurutulmuş ya da konserve olarak tüketimi, yoğurta birlikte yenmesi zehirlenme açısından koruma sağlamamaktadır. Bu sebeple işin uzmanı olmayan kişilerce toplanan mantarlar kesinlikle tüketilmemelidir” ifadelerini kullandı.
LEZZETİN ARKASINDA TEHLİKE OLABİLİR
Açıkgöz zehirleme potansiyeli olan mantarlara dikkat çekerek; “Mantar zehirlenmelerinde tüketilen mantarın içerdiği toksine bağlı değişen klinik durumlar gelişir. Sersemlik, Uyku hali, tansiyon düşüklüğü, metalik tat, bulantı, kusma, terleme, ishal, ateş, karın ağrısı başlıca semptomlardandır. Mantar tüketimi sonrası bu belirtilerle karşılaşanların vakit kaybetmeden en yakın sağlık kurumuna başvurmaları ve karaciğer, böbrek, kanama parametreleri yönünden tetkik edilmeleri gerekmektedir. Mantar tüketimini takip eden ilk 6 saat içinde başlayan şikayetlerle gelen hastalarda klinik seyir genellikle ılımlı düzeyde ilerlerken, 6 saat ve sonrasında gelişen şikayetlerle başvuran hastalarda klinik seyir daha agresif ilerlemekte, hatta ölümle sonuçlanabilmektedir. Tüketilen mantarların birden fazla çeşitte olması bu seyri karmaşıklaştırır. 114 Ulusal Zehir Danışma Hattı hem hastalara, hem de sağlık çalışanlarına 7/24 hizmet vermektedir” diye konuştu.