DOĞRU PİŞİR SAĞLIKLI BESLEN

Diyetisyen Cemile Gül, et tüketiminin arttığı Kurban Bayramı öncesi yaptığı bilgilendirmede, "Etin doğru şekilde pişirilmesi ve uygun yöntemlerle hazırlanması, hem sağlıklı hem de besin değerlerini korumamızı sağlar" dedi.

Diyetisyen Cemile Gül, Kurban Bayramında doğru beslenme ve doğru et pişirme yöntemleriyle ilgili önemli bilgiler verdi. Bayramda tüketilen etlerin doğru pişirilmesi ve sağlıklı yöntemlerle hazırlanmasının hem sindirim sistemi sağlığı hem de genel sağlık açısından faydalı olacağını belirten Dyt. Camile Gül, "Kurban Bayramı, sevdiklerimizle bir araya gelerek dini ve kültürel değerlerimizi yaşadığımız özel bir zaman dilimidir. Bu dönemde beslenme alışkanlıklarımıza dikkat etmek, sağlığımızı korumak açısından oldukça önemlidir. Özellikle kızartma yerine ızgara, fırın veya haşlama yöntemlerini tercih etmek, fazla yağ ve kaloriden uzak durmamıza yardımcı olur. Etin doğru şekilde pişirilmesi ve uygun yöntemlerle hazırlanması, hem sağlıklı hem de besin değerlerini korumamızı sağlar" diye konuştu.

PİŞİRMENİN SIRRI

Etlerin az veya çok pişirilmesinin beraberinde bir takım sağlık riskleri getirdiğini kaydeden Diyetisyen Cemile Gül, "Kurban edilen hayvan kesildikten sonra rigormortis dediğimiz ölüm katılığı oluşur. Ölüm katılığı dediğimiz etin sertleşme halinin geçmesi için et 24 saat dinlendirilmelidir, et haşlama, ızgara, fırınlama yöntemleriyle pişirilebilir. Kızartmalardan kaçınılmalıdır. Çok yüksek ısıda, uzun süre pişirme ve kızartma yöntemi çeşitli ‘kanserojen maddelerin’ oluşumuna neden olabilmektedir. Tam tersi az pişmiş etlerin tüketilmesi de zoonoz hastalıkları oluşabilmektedir, Yüksek ateş yüzeydeki proteinleri birdenbire katılaştırır ve ısı etin iç kısmına ulaşamaz. Etlerin iç sıcaklığı en az 75 derece olmalıdır. Çok yüksek ısı, etin dış yüzeyinin yanmasına ve su kaybının fazla olmasına yol açarak besin öğesi kaybını artırır, çiğ olarak çözündürülen et hemen pişirilmeli ve çiğ olarak tekrar dondurulmamalıdır, hayvanların kesilmesi, yüzülmesi, karkasın parçalanması, etin nakli, muhafazası, pişirilmesi ve tüketime sunulması aşamalarında kişisel hijyen kuralları ihmal edilmemelidir" ifadelerini kullandı.

ÖLÇÜLÜ BESLENİN

Bayram süresince tüketilen diğer yiyecekler ve tatlılar konusunda da dikkatli olunması gerektiğine değinen Diyetisyen Gül, "Sağlıklı ve doğru et pişirme yöntemleri ile bayramda da sağlığımızı koruyabilir, sevdiklerimizle birlikte keyifli ve dengeli bir bayram geçirebiliriz. Sağlıklı beslenme, bayramın ruhuna uygun bir şekilde sevdiklerimizle kaliteli vakit geçirmekle de ilgilidir" diyerek, ölçülü ve bilinçli beslenmenin önemini vurguladı.