BU TEDAVİYLE 10 SANTİM UZAYACAK

Boyunun kısa olması nedeniyle fiziksel rahatsızlık yaşayan hasta ortopedi uzmanları Mahmut Argün ve Necip Özateş’e müracaat etti. Ameliyat edilen hastanın boyu, tedavisi tamamlandıktan sonra 10 santim uzayacak.

Denizli’de yaşayan 39 yaşındaki M.G., 1,58 olan boyu nedeniyle bedensel sorunlar yaşadığını belirterek özel bir hastaneye başvurdu. Rahatsızlığı nedeniyle yaşam kalitesinin etkilendiğinden şikayet eden hasta, sosyal hayatta da güçlükler yaşadığını bunun da ruhsal sağlığını etkilediğini kaydetti.

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Mahmut Argün ile Op. Dr. Necip Özateş tarafından detaylı şekilde muayene edildi. Doktorlar tarafından yapılan değerlendirmeler sonucu, hastanın ortalama 10 santimetre daha uzamasının mümkün olduğu belirtildi.

AMELİYATA ALINDI

Ameliyat aşamasını anlatan Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Argün, "Hastamız 1.58 boyunda olması nedeniyle sürekli boyunun kısalığından dolayı hem fiziksel hem de bedensel rahatsızlıkların olduğunu dile getirdi. Israrla boyunun uzatılmasını bizden talep eden hasta 2 aşamalı olunması gereken muayeneyi 1 aşamalı olmasını istedi. Sol tarafından başlayarak hem femur hem de tibia 5 ila 6 santimetre arasında uzatmayı planladık. Hastamızı ameliyata alıp bu işlemleri gerçekleştirdik. Hasta şuanda uzatma işlemlerinin yapılabilmesi için malzeme yerleştirme aşamasını gerçekleştirdik. Ameliyattan 10 gün sonra uzatma işlemlerini başlayacağız. Uzatma işlemleri yaklaşık 60 gün sürecek. Uzatma işlem süreci geçtikten sonra işlemi durdurup kaynaması için 2-3 ay bekleyeceğiz. Ardından ise hastanın üzerinden malzemeleri yaklaşık 150-200 gün arasında çıkaracağız. Bu tarz işlemler meşakkatli ve özen isteyen ameliyatlar" diye konuştu.

Uzama sürecinde her gün 1 milimetre olmak üzere kurulan mekanizmanın başladığını dile getiren Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Özateş, "Her gün 1 milimetre olmak üzere, üzerindeki mekanizma üzerinden hem uyruk kemiği hem kaval kemiği uzatılmaya başlıyor. Hem bu şekilde kemik uzaması hem de bu esnada kemik kaynaması aynı anda olduğu için daha kontrollü bir işlem oluyor. Hedef uzunluğa ulaştığımızda uzatma işlemini sonlandırıyoruz. Sonrasında da kemiğin kaynaması sürecine geçiyoruz" ifadelerini kullandı.

İYİ SONUÇLAR ALIYŞORUZ

İlk 4 hafta üzerine bastırmadıklarını ardından ise kontrollü bir şekilde sürecin ilerlediğini belirten Op. Dr. Necip Özateş, "İlk etapta ameliyatın erken dönemlerinde ilk 4 haftaya kadar üzerine bastırmıyoruz. Ondan sonraki günlerde yavaş yavaş hasta koltuk değnekleri yardımı ile destek alarak üzerine basmaya ve günlük yaşantısına daha rahat devam etmeye başlıyor. Yapılan ameliyat bir vatandaşın günlük hayatına etkileyen bir şey değil. Bu süreç hastanın da bilgisi dâhilinde özen ve biraz daha sabır gerektiren bir süreç. Bu konuda hastayla fikirde varıldığı zaman gayet iyi sonuçlar elde ediyoruz" diye konuştu.