PROF. DR. CANAN KARATAY: ALKOLDEN DAHA TEHLİKELİ

Prof. Dr. Canan Karatay, enerji içeceklerinin insan sağlığına ciddi zararlar verdiğini ve tam bir 'sağlık düşmanı' olduğunu açıkladı.

GÜRKAN GÖK

Prof. Dr. Canan Karatay tarafından yapılan açıklama, enerji içeceklerinin zararlarını bir kez daha gözler önüne serdi. Karatay'a göre bu içecekler, insan sağlığına ciddi zararlar veriyor ve tam bir 'sağlık düşmanı' olarak adlandırılabilir.

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ BOZUYOR

Karatay, enerji içeceklerinin insan sağlığı üzerindeki etkilerini detaylandırırken, bu içeceklerin bol miktarda mısır şurubu şekeri ve zararlı kimyasal maddeler içerdiğini belirtti. Bu maddelerin, bağışıklık sistemini bozduğunu, bağırsak düzenini alt üst ettiğini ve beyin fonksiyonlarına zarar verdiğini söyledi.

Karatay, "Enerji içecekleri, kısa süreli enerji sağlar ama ardından insanı bitkin bırakır. Birkaç saat süren geçici mutluluk ve enerji hissi, insanları bu içeceklere bağımlı hale getirir," dedi.

KALBE CİDDİ ZARAR VERİYOR

Enerji içeceklerinin kalp üzerinde ciddi zararlar oluşturduğunu vurgulayan Prof. Dr. Karatay, ayrıca bu içeceklerin alkolden daha hızlı bir şekilde karaciğer yağlanmasına neden olduğunu ve sinir sistemine daha fazla zarar verdiğini belirtti.

Karatay, bu tür içeceklerin vücut direncini sıfıra indirerek, çeşitli hastalıkların ortaya çıkmasına zemin hazırladığını ekledi.

ENERJİ İÇECEKLERİNİN ZARARLARI

Fazla tüketilmesi kafein zehirlenmelerine yol açabilir.

İçeriğindeki yüksek kafein oranı nedeniyle bağımlılıklara neden olup vücudun dengesini bozabilir.

İçeriğinde aşırı şeker barındırdığı için vücudun aşırı su kaybetmesine neden olabilir.

Hamileliğin ilk aylarında tüketilen enerji içecekleri vücuda alınan aşırı dozda kafeinden dolayı düşüğe neden olabilir.

Kalp hastalıklarını içeriğindeki maddelerden dolayı tetikleyerek beklenmedik kalp krizlerine yol açabilir.

Enerji içecekleri, alkol ve ilaç ile birlikte kullanıldığında ciddi klinik sorunlara yol açabilir. Alkol ya da ilaçla tüketilen enerji içecekleri hızlı kalp atışı, çarpıntı, mide ağrısı ve kan basıncı yükselmesi gibi bazı yan etkiler meydana getirir. Alkol ile tüketildiğinde tolere edici bir özellik göstererek alkol zehirlenmelerine yol açabilir.

Özellikle orta yaşlı kişilerin ve yaşlıların enerji içeceklerini alkol ile birlikte tüketmeleri ani kalp krizlerine yol açabilir.