ANTİBİYOTİK TÜKETİMİ DÜŞTÜ
Sağlık Bakanlığı'nın yürüttüğü farkındalık çalışmaları sayesinde Türkiye'de antibiyotik tüketimi yüzde 19 azaldı.

ANTİBİYOTİK DİRENCİNE KARŞI MÜCADELE
Uluslararası kuruluşlar ve sağlık uzmanları tarafından "çağın sessiz salgını" olarak nitelendirilen antibiyotik direncine karşı Türkiye'de önemli bir başarı elde edildi. Sağlık Bakanlığı ve Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) öncülüğünde yürütülen çalışmalar, 2011'den bu yana antibiyotik tüketiminin yüzde 19 azalmasını sağladı.
DÜNYA ANTİMİKROBİYAL FARKINDALIK HAFTASI
18-24 Kasım Dünya Antimikrobiyal Farkındalık Haftası kapsamında edinilen bilgilere göre, dünya genelinde antibiyotik direncinin yol açtığı enfeksiyonlar nedeniyle her yıl yaklaşık 700 bin kişi hayatını kaybediyor. Etkili antibiyotiklerin geliştirilememesi durumunda, 2050 yılına kadar bu sayının 10 milyon insanı bulabileceği belirtiliyor.
ANTİBİYOTİK TÜKETİMİNDE DÜŞÜŞ
Türkiye'de yürütülen akılcı ilaç kullanımı programı kapsamında, hekimlere ve sağlık çalışanlarına yönelik eğitimler düzenleniyor. Bu sayede, gereksiz antibiyotik kullanımının önüne geçilerek, 1000 kişi başına düşen günlük antibiyotik tüketimi 2011'deki 42,2 birimden, 2016'da 40,1 birime ve son olarak 34,2 birime düşürüldü.
ANTİBİYOTİKLERİN DOĞRU KULLANIMI
Uzmanlar, antibiyotiklerin sadece bakteriyel enfeksiyonlarda etkili olduğunu ve ağrı kesici veya ateş düşürücü olarak kullanılmaması gerektiğini vurguluyorlar. Antibiyotiklerin hekim tavsiyesiyle ve belirtilen sürede kullanılmasının önemi üzerinde duruluyor.