ŞAH DAMARINIZI KONTROL ETTİRİN

Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Bilgin Emrecan şahdamarı darlıkları can kaybı ve felç ile sonuçlanabilen tehlikeli hastalıklar olduğu konusunda bilgilendirdi.

Denizli Özel Egekent Hastanesi Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Bilgin Emrecan şah damar tıkanıklıklarına karşı kontrol önerdi.  Şahdamarı tıkanıklığının tanımını yapan Emrecan  “Beynin bir bölgesine giden dolaşımın birkaç dakikadan daha fazla kesilmesiyle o bölgedeki beyin hücrelerinin tahrip olması sonrasında oluşur ve hastada geçici bile olsa kol ve bacaklarda uyuşma, güçsüzlük, göze perde inmesi, peltek konuşma, şah damarı tıkanıklığı veya darlığı belirtisi gösterir” diye konuştu.

Belirtilerin bir bölümünün geçici olabileceğini ve dakikalar içinde geçebileceğini hatırlatan Emrecan; “Bu duruma geçici ‘iskemik atak’ denir. Oluşan pıhtı kendiliğinden erir y ada tedaviyle erir ve damar sistemi yeniden düzgün olarak çalışmaya başlar. Eğer bu geçmez de kalıcı olursa inme veya felç şeklinde ortaya çıkar” ifadelerini kullandı.

Düzenli kontrolün önemine vurgu yapan Prof. Dr. Emrecan “Yüksek tansiyon, diyabet, kolestrol yüksekliği olan hastalar ve ayrıca ailesinde inme öyküsü, kalp krizi öyküsü olan hastaların mutlaka şah damarı için halk arasında renkli ultrason diye bilinen doppler ultrason çekilmesini öneriyoruz” diye konuştu.