133 BİN KİŞİ TARAMADAN GEÇTİ

Denizli’de geçen yıl 133 bin kişi kanser taramasından geçirildi. 106 kişiye kanser teşhisi kondu.

Denizli İl Sağlık Müdürü Berna Öztürk, 2023 yılında DİKAB ile birlikte yürütülen Pembe Şehir Projesi kapsamında kanserde erken tanı amaçlı yürütülen çalışmalara ilişkin verileri kamuoyu ile paylaştı. Proje kapsamında il genelinde 49 binin üzerinde meme kanseri, 40 bine yakın serviks kanseri ve 44 binin üzerinde kolorektal kanseri taraması olmak üzere toplam 133 bin kişiye tarama yapıldığı kaydedildi. Taramalar sırasında ise 106 kişiye kanser teşhisi konduğu belirtildi. 

133 BİN KİŞİ TARAMADAN GEÇTİ

ÜCRETSİZ TARAM YAPILIYOR

Ulusal Kanser Tarama Programı gereği 40-69 yaş arası kadınlara iki yılda bir meme kanseri, 30- 65 yaş arası kadınlara 5 yılda bir rahim ağzı kanseri ve 50-70 yaş arasındaki kadın ve erkeklere iki yılda bir kalın bağırsak kanseri taramalarının ücretsiz yapıldığını ifade edildi. İl Sağlık Müdürü  Öztürk; “Yürütülen çalışma ile meme, rahim ağzı ve bağırsak kanseri erken teşhis edilebiliyor. DİKAB ile 2018 yılından bu yana proje yürütüyoruz. Ekiplerimizle tekstil fabrikaları, kamu kurumları okullar ve vatandaşların yoğun olduğu alanlarda kanser risklerine ilişkin bilgilendirmelerde bulunduk. Kadınlarımızı kalabalık gruplar halinde KETEM merkezlerimize taşıdık. Taramalarını yaptık. Mobil kanser tarama TIR’ımız ile yıl boyunca taramalar gerçekleştirdik” ifadelerini kullandı.

133 BİN KİŞİ TARAMADAN GEÇTİ

KOBİL EKİPLER TARAMA YAPTI

Öztürk sözlerini şöyle sürdürdü; “Sadece tarama TIR’ımızda; 6 bin 598 mamografi çekilerek 193 kişi ileri teşhis için yönlendirildi.  9 kişiye meme kanseri teşhisi kondu. 3 bin 82 serviks kanseri taraması yapıldı ve bu taramalarda 71 kişi ileri tetkik için yönlendirildi. Bu ayda Honaz İlçemizde konuşlandırılan TIR’ımız ile kanser taramalarına vatandaşlarımızın ulaşımını kolaylaştırmaya devam ediyoruz. İlimizde kanser taramalarında önemi büyük olan Pamukkale, Merkezefendi, Sümer ve Tavas KETEM olmak üzere 4 KETEM bulunmakta olup Acıpayam İlçemizde de bu yıl içerisinde bir KETEM açmayı planlıyoruz. Vatandaşlarımızı bu merkezlere başvurmaya çağırıyorum”

133 BİN KİŞİ TARAMADAN GEÇTİ