3 BİN 800 TİRYAKİ BAŞVURDU, BİN KİŞİ BIRAKTI

Denizli İl Sağlık Müdürü Berna Öztürk, Denizli’de 3 bin 798 kişinin  sigarayı bırakmak için polikliniklere başvurduğunu, bin  54 kişinin sigaradan kurtulduğunu açıkladı.

Sigarayı Bırakma Günü nedeniyle bir açıklama yapan Denizli İl Sağlık Müdürü Berna Öztürk, Denizli’de geçtiğimiz yıl 3 bin 798 tiryakinin sigaradan kurtulmak için polikliniklere başvurduğunu, bunlardan bin 54 kişinin sigaradan kurtulduğunu açıkladı.

Öztürk geçtiğimiz yıl 64 bin 364 saha denetimi yapıldığını, sigara yasağına uymayan 265 işyerine ceza uygulandığını kaydetti.

3 BİN 800 TİRYAKİ BAŞVURDU, BİN KİŞİ BIRAKTI

19 YAŞINDA SİGARAYA BAŞLANIYOR

Sigara kullanımını terk etmenin her yaşta faydalı olacağının altını çizen Öztürk; “Denizli olarak baktığımızda; tüm ilçelerimizden örneklem oluşturarak 15 Yaş ve Üzeri Nüfusta Sağlık Davranışı Araştırması kapsamında  anket çalışması yaptık. Anket çalışmalarının sonuçlarına göre; araştırmaya katılan 2 bin 708 kişi içinde yüzde 32,2’sinin tütün ve benzeri kullanmakta olduğunu, tütün kullananların ortalama 18 yıl düzenli olarak kullandıklarını ve maalesef ki ilk tütün başlama yaşının 19 olduğunu gördük” ifadelerine yer verdi.

3 BİN 800 TİRYAKİ BAŞVURDU, BİN KİŞİ BIRAKTI

ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR

Öztürk açıklamasını şöyle sürdürdü: “Önemli olan hiç başlamamaktır diyoruz ama sigara kullanan bireylerde de bırakmaya yönelik tüm sağlık kurumlarımızla çalışmalarımızı yürütmekteyiz. Sigarayı bırakmakla birlikte kan basıncı düşmekte, yüksek kalp atış hızı ve kan dolaşımındaki karbon monoksit seviyesi normale dönmekte zamanla bağışıklık sistemi güçlenmektedir. 2023 yılında 3 bin 798 kişi sigara bırakma polikliniklerine başvurdu. Bunlardan 1054 kişi sigarayı bıraktı. Yine ilimizde 5 bin 500 kişiye sigarayı bırakma eğitimi verildi. Bakanlığımızın 9 Şubat Sigarayı Bırakma Gününe ilişkin 2024 yılı temasında olduğu gibi ‘Hayatını duman altında bırakma sigarayı bırak’ diyoruz ve bu vesileyle destek almak isteyen tüm vatandaşlarımızı sigarayı bırakma polikliniklerimize davet ediyoruz”

3 BİN 800 TİRYAKİ BAŞVURDU, BİN KİŞİ BIRAKTI

DENETİMLERE AĞIRLIK VERİLDİ

İşletmelere yönelik sigara denetimlerine ağırlık verdiklerinin altını çizen Öztürk; “Sağlık Bakanlığı ve Yeşilay tarafından yürütülen Yeşil Dedektör uygulamasından 2023 yılında 264 ihbar geldiğini ve yapılan denetimler sonucunda bunlardan 42’sinde sigara kullanıldığının tespit edilerek ceza uygulandığını açıklayan İl Sağlık Müdürü Uz. Dr.Berna Öztürk; “Vatandaşlarımız kapalı mekanlarda sigara kullanımı olursa Alo 184 ya da akıllı telefonlarına indirdikleri Yeşil Dedektör uygulamasından ihbarda bulanabilirler. İhbar sonrasında sahada ekiplerimiz ihlal bildiriminin yapıldığı mekâna ulaşarak ihlal olup olmadığını denetleyerek gerekli işlemleri yapmaktadır. Ayrıca yine ekiplerimiz tarafından 2023 yılında sahada 64 bin 364 kez rutin denetim yapıldı ve bunlardan sigara ihlali yapan 265 işletmeye de ceza uygulandı” ifadelerine yer verdi.