ORUÇ TUTMAK KALBE FAYDALI

Özel Egekent Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Uzmanı Dr. Mehmet Öztürk, sağlıklı bireyler için Ramazanda oruç tutmanın kalbe olan faydalarından bahsetti.

Ramazan ayına sayılı günler kalırken Özel Egekent Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Uzmanı Dr. Mehmet Öztürk, sağlıklı bireyler için oruç tutmanın kalbe olan faydalarına dikkat çekti. Kalp hastalığının derecesine göre kontrol altındaki kalp hastalarının da oruç tutabildiklerini belirten Dr. Öztürk, kalp hastası olanların mutlaka bu konuda kendisini takip eden doktoruna danışması gerektiğini ifade etti.

“MUTLAKA DOKTOR KARAR VERMELİ”

Dr. Öztürk “Kurallarına uygun oruç tutan kalp hastalarında, oruç tutmayan kalp hastalarına kıyasla Ramazan ayı süresince hastalığın farklı seyretmediği, anlamlı kötüleşme olmadığı bilinmektedir. Burada önemli olan kalp damar sağlığını göz önünde bulundurarak oruç tutmaktır. Yani kullanılan ilaçların aksatılmadan devam edilmesi ve iftar- sahur döneminde doğru beslenilmesidir. Hangi hastanın oruç tutabileceği mutlaka doktor karar vermelidir” ifadelerine yer verdi.

SICAK GÜNLERE DİKKAT!

Sıcak günlerinde oruç tutmak pek çok hastada sorun yaratabileceğini ifade eden Dr. Öztürk, aşırı sıvı ve elektrolit kaybı, kan basıncında aşırı düşmelere, senkop gelişmesine yol açtığını söyledi. Dr. Öztürk, bu durumun yaşlı hastalarda daha da belirgin olabildiğinin altını çizdi.