AİLE HEKİMLERİ VERGİDE ADALET İSTİYOR

Sağlık Emekçileri Sendikası (SES) Denizli Şubesi üyeleri vergideki kesintilere ilişkin Şoförler ve Otomobilciler Odası Aile Sağlık Merkezi önünde basın açıklaması yaptı. Dr. Sevtap Akbulut Demirci, “Aile hekimliği çalışanlarından yüzde 35 vergi kesintisi yapanlara sesimizi duyurmak için başka ne yapalım?” diye konuştu.

SES’in Şoförler ve Otomobilciler Odası Aile Sağlık Merkezi önünde yaptığı açıklamayı sendika adına Dr. Sevtap Akbulut Demirci okudu. Enflasyonun ve vergilerin artığını buna karşılık gelirlerinin düştüğünü söyleyen Demirci, “Sağlık Emekçileri 14 Mart’a gelir kaybıyla giriyor. Vergide Adalet İstiyoruz eylemlerimizin dördüncü haftasındayız. İki gün sonra şubat ayı vergi kesintileri nedeniyle yüksek enflasyona rağmen ücretimizde azalmalar olmaya başlayacak” dedi.

TÜİK enflasyon oranlarına göre yapılan şubat ayında ücret artışının yaklaşık yüzde 12 eridiğini, 15 Mart’ta alacakları şubat ücretinin yeni vergi dilimine gireceğini belirten Demirci, “Binlerce Aile Sağlığı Merkezi çalışanının maaşlarında kayıplar başlayacak. Tüm yılımız bu şekilde giderek azalan gelir ve giderek artan vergi, giderek pahalılaşan hayat koşulları ile devam edecek” diye konuştu.

BAKANLIKLAR KAŞIKLA VERDİĞİNİ KEPÇE İLE ALIYOR

Bir aydır Türkiye’nin dört bir yanında yüzlerce ASM den,‘Aile hekimliği çalışanlarının vergide adalet istiyor’ seslerinin yükseldiğini buna rağmen Maliye ve Sağlık Bakanlığı’nın bu sese kayıtsız kaldığını belirten Demirci, “Maliye Bakanı vergiyi tabana yayacağız diye demeçler veriyor. Hükümet, büyüme rakamları ile övünürken, büyümeden kar rekorları ilan eden şirketler toplam verginin dörtte birini ödemezken, giderek yoksullaşan ücretli kesim toplanan vergilerin yaklaşık yüzde 80’ini ödemek zorunda kalıyor. Aile Sağlığı Merkezinde çalışanlar daha ikinci aydan itibaren bir üst vergi dilimine sokularak ücret kesintileri uygulanıyor” dedi.

VERGİDE ADALETSİZLİĞE DAHA ERKEN MARUZ KALIYORUZ

İki yıl önce yapılan beyaz yürüyüşün ardından beyaz reform ile vaat edilen müjdelerden birinin de temel maaş artışı olduğuna vurgu yapan Demirci, “Öncelikle kamuoyuna şunu hatırlatmak isteriz, biz Aile Sağlığı Merkezi çalışanları maaş değil ücret alıyoruz. Bu 2 yılda bırakın temel maaş artışını, aldığımız temel ücret azalırken teşvik, destek, ilave ödeme gibi şarta bağlı ek ödemeler ile bordromuz şişiriliyor. Sağlık Bakanlığının iş güvencesiz sözleşmeli çalışma rejiminde ısrar etmesi nedeniyle vergi adaletsizliğine daha erken maruz kalıyoruz. Birinci basamak sağlık hizmetlerinde koruyucu sağlık hizmetlerinden uzaklaşan, tedavi edici hekimliğe teşvik eden performans uygulamaları ile halkın kaynakları ilaç ve medikal şirketlerin cebine giderken sağlık çalışanlarının hak ettiği ücretler gündeme gelince yeterli parasal kaynağımız yok deyip kamuoyu yanıltılıyor. Daha yılın ikinci ücret ödemesinde vergi dilimi artışı ile geliri düşürülen biz Aile Hekimliği çalışanları olarak, ‘Vergide Adalet İstiyoruz’ eylemelerimizi talebimiz gerçekleşene dek her hafta çarşamba günleri süresiz sürdüreceğiz” şeklinde konuştu.